Thursday, February 14, 2013

Κύπρος: Μεγαλώνει η ύφεση

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2012 η κυπριακή οικονομία, θέτοντας σε κίνδυνο τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου. 

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση – με το μεγαλύτερο ρυθμό από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα τριμηνιαία στοιχεία. 

Οι επιδράσεις της αβεβαιότητας που δημιούργησε η συζήτηση για το μνημόνιο είναι εμφανείς αφού η συρρίκνωση επιταχύνθηκε από το 2,2% που είχε φθάσει το τρίτο τρίμηνο. 

Είναι το έκτο συνεχές τρίμηνο που συρρικνώνεται η οικονομία. 

Οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου στηρίζονται σε παραδοχές ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα περιοριζόταν στο 2,1% το 2012 και στο 3,5% το 2013. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας (κατασκευές, βιομηχανία), όπως επίσης οι τομείς του εμπορίου, των μεταφορών και των υπηρεσιών (δημόσια διοίκηση, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες). 

Παρά τις ανησυχίες που δημιούργησε η κατάσταση με το μνημόνιο για τον κλάδο του international business, ο τομέας των νομικών και λογιστικών υπηρεσιών παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. 

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1% έναντι συρρίκνωσης 0,7% το τρίτο τρίμηνο. 

Συρρίκνωση και στην ευρωζώνη 

Συρρίκνωση σημείωσε το τέταρτο τρίμηνο του έτους και η οικονομία στην ευρωζώνη και ΕΕ αλλά με ηπιότερους ρυθμούς. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και στην ΕΕ κατά 0,6%. 

Το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,6% και της ΕΕ κατά 0,4%. 

Το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,9% το τρίτο τρίμηνο και της Γαλλίας 0,2 μειώθηκε κατά 0,3% έναντι στασιμότητας το δεύτερο τρίμηνο. Στην Ελλάδα, η συρρίκνωση της οικονομίας μειώθηκε στο 6% έναντι συρρίκνωσης 6,7% το τρίτο τρίμηνο. 

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2012 μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012 και στην ΕΕ μειώθηκε κατά 0,5%. 

Το τρίτο τρίμηνο του 2012 η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% και στην ΕΕ σημειώθηκε αύξηση 0,1%. 

Για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν στοιχεία για την τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ. 

Η γερμανική οικονομία βρίσκεται προ του φάσματος της ύφεσης με την οικονομία της να παρουσιάζει σημαντική τριμηνιαία συρρίκνωση. 

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,6% και της Γαλλίας κατά 0,3%. 

source: stockwatch.com.cy
Share |