Friday, January 11, 2013

Moody's: Tριπλή υποβάθμιση της Κύπρου

Σε τριπλή υποβάθμιση της Κύπρου από B3 σε Caa3 προχώρησε σήμερα ο οίκος Moody’s εκτιμώντας ότι το κυπριακό χρέος θα ξεπεράσει το 154% του ΑΕΠ το 2015 και θα χρειαστεί μεγάλο κούρεμα. 

Ο οίκος αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και του συνεργατισμού στα επίπεδα των €10 δις χωρίς να αποκλείει μεγέθυνση τους τα επόμενα χρόνια. 

Θεωρεί ότι το κυπριακό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι παρά τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου, θα υπάρχει ανάγκη για κούρεμα του χρέους της Κύπρου που έχουν ιδιώτες – το δεύτερο PSI μετά την Ελλάδα. 

Ο ορίζοντας για την Κύπρο είναι αρνητικός καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τη ρευστότητα της Κύπρου, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. 

Η βασική αιτία της τριπλής υποβάθμισης της Κύπρου είναι η αύξηση του δημοσίου χρέους κυρίως λόγω των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η αύξηση του χρέους είναι πιθανόν να μην είναι βιώσιμη, αναφέρει ο οίκος, και επομένως ο οίκος πιστεύει ότι το κυπριακό κράτος μπορεί να χρεοκοπήσει ή να πιέσει για κούρεμα τους χρέους, αν και αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο για το 2013. 

Οι Moody’s έπεσαν έξω στις αρχές τους εκτιμήσεις για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και τις αναθεώρησαν προς τα πάνω, κοντά στα €10 δις. «Ωστόσο, ο οίκος ενδέχεται, σε βάθος χρόνου, να αναθεωρήσει προς πάνω τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης δεδομένης της απότομης αύξησης της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών». 

Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, ο οίκος εκτιμά ότι το χρέος θα φθάσει το 150% του ΑΕΠ το 2013, που είναι ένα από τα ψηλότερα στον κόσμο. Θα αυξηθεί σε επίπεδα πέραν του 154% το 2015 λόγω της αβεβαιότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και λόγω των κινδύνων στην εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης εν μέσω μιας αβέβαιου βάθους και διάρκειας ύφεσης. 

Επομένως, οι Moody’s εντοπίζουν ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπίας, αφού τα επίπεδα αυτά του χρέους δεν είναι βιώσιμα για μια μικρή χώρα με ασθενή οικονομική ανάπτυξη. 

Αν και ο οίκος αναγνωρίζει ότι υπάρχει ισχυρή βούληση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης να αποφύγουν νέο PSI και ότι τη μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο κυπριακό χρέος, εκτιμά ότι ένα μεγάλο κούρεμα θα πρόσφερε ουσιαστική μείωση του χρέους. Επίσης, κατά την εκτίμηση του οίκου, υπάρχει πιθανότητα περίπου 50% ότι το μέγεθος του χρέους θα αναγκάσει τις αρχές να προχωρήσουν σε κούρεμα. 

Σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές θα χάσουν μεγάλο μέρος του κεφαλαίου τους. 

Ο αρνητικός ορίζοντας οφείλεται στις ανησυχίες για τη ρευστότητα του κυπριακού κράτους. Αν και το βασικό σενάριο είναι ότι θα καλυφθεί, υπάρχει ο κίνδυνος κρίσης. 
Επίσης, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. 

Ο οίκος τονίζει επίσης την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αν και το βασικό του σενάριο είναι ότι θα προκύψει συμφωνία με τους πιστωτές. 

Λόγω της ψεσινής υποβάθμισης, ο οίκος μείωσε επίσης την ανώτατη διαβάθμιση που μπορεί να δοθεί σε εκδότη στην Κύπρο στο Caa1 από B1.

source: stockwatch.com.cy
Share |