Friday, December 21, 2012

Κύπρος: Καμπανάκι χρεοκοπίας από S&P




Καμπανάκι χρεοκοπίας κτύπησε για την Κύπρο ο οίκος Standard and Poor’s προχωρώντας σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης σε επίπεδα κάτω από αυτά της Ελλάδας.

Η διαβάθμιση για μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος μειώθηκε σε ΓΓΓ+/Γ από Β/Β, με αρνητικό ορίζοντα.

Ο οίκος επικρίνει τη διστακτικότητα των ευρωπαϊκών αρχών να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά την τραπεζική κρίση και θεωρεί ότι τα πράγματα για την Κύπρο θα είναι δύσκολα αν δεν προκύψει συμφωνία για το μνημόνιο μέχρι το Μάρτιο.

Σε ανακοίνωση του που εκδόθηκε τις πρωινές ώρες ο οίκος αναφέρει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει διαβρωθεί ακόμα περισσότερα από τις 17 Οκτωβρίου 2012, όταν ο οίκος είχε υποβαθμίσει την Κύπρο.

Σημειώνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου έχει ενταθεί και ότι η αβεβαιότητα για επίσημη στήριξη παραμένει, πριν τις προεδρικές εκλογές Φεβρουαρίου.

Ο οίκος τονίζει ότι οι επιλογές της Κύπρου για χρηματοδότηση είναι στην παρούσα φάση περιορισμένες και επικρίνει τη στάση των ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου, που έχουν μια «διστακτική προσέγγιση» στο θέμα του διαμοιρασμού των συνεπειών της τραπεζικής κρίσης.

Με αυτά τα δεδομένα, ο οίκος θεωρεί ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου είναι σημαντικός και ότι αυξάνεται. Η διαβάθμιση ΓΓΓ+ είναι εννέα βαθμίδες πάνω από το Δ, που αντιστοιχεί με χρεοκοπία. Για μακροπρόθεσμο χρεός, το ΓΓΓ σημαίνει ότι η πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας είναι ευάλωτη επί του παρόντος.

Αν και σημειώνεται η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αν και ο προϋπολογισμός του 2013 περιλαμβάνει «σημαντικές περικοπές δαπανών» ο οίκος δεν έχει πειστεί για το σκέλος των εσόδων. Θεωρεί ότι η πρόβλεψη για οριακή τους αύξηση «μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξη», δεδομένων της σημαντικής πιθανότητας για μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ, πέραν του 3,5%.

Η συμφωνία για χρηματοδότηση της κυβέρνησης από τους ημικρατικούς οργανισμούς δεν έχει περάσει απαρατήρητη, αλλά ο οίκος σημειώνει ότι είναι αβέβαιο αν θα μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το κράτος, αν δεν έχει υπογραφεί μέχρι το Μάρτιο. Οι συνδικαλιστικές αντιδράσεις στους ημικρατικούς δεν έχουν περάσει απαρατήρητες, καθώς ο οίκος αμφιβάλλει αν οι τρεις οργανισμοί θα ανανέωναν τα υφιστάμενα δάνεια που παραχώρησαν στο κράτος.

Ο αρνητικός ορίζοντας αντανακλά την άποψη του οίκου για πιθανή υποβάθμιση σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης. Ο οίκος βλέπει μία στις τρεις πιθανότητες νέας υποβάθμισης το 2013, αν δεν προκύψει επίσημη βοήθεια, που θα συνεπαγόταν αναδιάρθρωση του κυπριακού χρέους.

Θα προέκυπτε επίσης υποβάθμιση αν η κυπριακή κυβέρνηση δεν εφάρμοζε τη συμφωνία με την τρόικα. 
source: stockwatch.com.cy

Από την άλλη, η διαβάθμιση της Κύπρου θα σταθεροποιούνταν αν το πρόγραμμα συμφωνηθεί σύντομα και αν οι προοπτικές ανάπτυξης, το χρέος και η εξωτερική χρηματοδότηση αρχίσουν να σταθεροποιούνται. 
Share |