Friday, October 5, 2012

-27% τα ακίνητα στη σκιά νέων φόρων


Νέα σημαντική πτώση κατέγραψαν το Σεπτέμβριο τα ακίνητα εν αναμονή των εξελίξεων με την τρόικα και στη σκιά των φορολογικών επιβαρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Το κλίμα στον κλάδο όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά δείχνει να επιδεινώνεται με τους φορείς του κλάδου να προσβλέπουν στην εξωγενή ζήτηση από νέες αγορές, για ενίσχυσή του.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία Κτηματολογίου τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί κατά το Σεπτέμβριο του 2012 μειώθηκαν στα 442 τεμάχια έναντι 608 το Σεπτέμβριο του 2011, καταγράφοντας ετήσια πτώση 27%.

Τον Αύγουστο η μείωση στις πωλήσεις ανήλθε στο 40%.

Η νέα μείωση στις πωλήσεις το Σεπτέμβριο οδήγησε την πτώση τους εννέα μήνες του 2012 στο 8% από μείωση 6% το οκτάμηνο.
Όλες οι πόλεις καταγράφουν πτώση τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, πλην της Λάρνακας και της Πάφου.

Στη Λεμεσό οι πωλήσεις περιορίζονται στις 1276 από 1615 πέρσι παρουσιάζοντας μείωση 21% και στη Λευκωσία οι πωλήσεις μειώθηκαν στις 1210 από 1455 πέρσι καταγράφοντας μείωση 17%.

Μείωση 15% σημειώνεται και στην Αμμόχωστο με τις πωλήσεις να πέφτουν στις 472 από 555.

Αντίθετα αύξηση 18% καταγράφεται στην Πάφο με τις πωλήσεις να φθάνουν τις 1088 από 925, ενώ αύξηση 8% σημειώνεται και στη Λάρνακα με τις πωλήσεις να φθάνουν σε 830 από 767.

Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων Πόλυ Κουρουσίδη, στην Πάφο και Λάρνακα παρουσιάζεται αύξηση καθώς στις πόλεις αυτές οι τιμές έχουν μειωθεί αρκετά ενώ τεράστιο ενδιαφέρον κυρίως στην Πάφο επιδεικνύεται από κινέζους αγοραστές.

«Οι μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης γης στην Πάφο έχουν μεταφράσει τις ιστοσελίδες τους και τις διαφημιστικές τους πινακίδες στα κινέζικα και αυτό δείχνει το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για την κινεζική αγορά».

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, σημείωσε ο κ. Κουρουσίδης, διοργανώθηκε με επιτυχία έκθεση ακινήτων στην Κίνα.
source: stockwatch.com.cy
Share |