Thursday, June 7, 2012

Τριπλασιάστηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη το 2011

Τριπλασιάστηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη το 2011

Τριπλασιάστηκαν οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη το 2011, και διαμορφώθηκαν στα 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που εκτιμά ότι οι κινεζικές εταιρείες διανύουν το αρχικό στάδιο ενός αγοραστικού πυρετού που τις φέρνει διατεθειμένες να δαπανήσουν παγκοσμίως περί τα 250-500 δισ. δολάρια στην περιοχή μέχρι το 2020.

Όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times το οποίο επικαλείται το CNBC,αν και οι συνολικές κινεζικές επενδύσεις είναι μικρές σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της έναρξης της καμπάνιας της στο εξωτερικό, με την Ευρώπη που μαστίζεται από την κρίση να θεωρείται ως μία από τις πιο ελκυστικές περιπτώσεις.

«Η Ευρώπη βιώνει την έναρξη μιας διαρθρωτικής αύξησης των άμεσων επενδύσεων στις προηγμένες οικονομίες από τις κινεζικές εταιρείες», αναφέρει μια έρευνα της Rhodium Group, σε συνεργασία με την CICC, μια κινεζική επενδυτική τράπεζα. Το report προβλέπει ότι οι εξερχόμενες επενδύσεις από την Κίνα θα ανέλθουν στα 1-2 τρισ. δολάρια στο διάστημα μεταξύ 2010-2020 και αναμένει ότι περίπου το ένα τέταρτο αυτού του ποσού θα κατευθυνθεί προς την Ευρώπη, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών ή «πράσινων επενδύσεων». Οι κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται περισσότερο να αγοράσουν ευρωπαϊκές εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας, και της μεταποίησης. Ήδη, το Πεκίνο έχει ενθαρρύνει τις κινεζικές εταιρείες να αυξήσουν τις υπεράκτιες επενδύσεις τους για να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές παγκοσμίως, καθώς επίσης και ως ένα μέσο εξασφάλισης φυσικών πόρων, τεχνολογίας και εξειδίκευσης για την Κίνα.

 source: capital.gr
Share |