Thursday, June 7, 2012

Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο

Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο

Αμετάβλητο, όπως αναμενόταν, στο 0,5% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BOE), επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η νομισματική επιτροπή αποφάσισε τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 325 δισ. λίρες έπειτα από την αύξηση των 50 δισ. λιρών που ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο. Ως συνήθως, η κεντρική τράπεζα όταν δεν μεταβάλλει το επιτόκιο, δεν εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση για την απόφασή της.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγουμενης συνεδρίασης το Μάιο ορισμένα μέλη της νομισματικής επιτροπής της κεντρικής τράπεζας βρέθηκαν κοντά στο ψηφίσουν υπέρ της επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Οχτώ μέλη της επιτροπής από τα εννέα συνολικά ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του προγράμματος στα 325 δισ. λίρες. Ωστόσο, αυτό το γεγονός μπορεί να αποτελεί μία παύση παρά το τέλος του προγράμματος. Σύμφωνα με τα πρακτικά πως αν και ο David Miles ήταν ο μόνος που ψήφισε υπέρ της επέκτασης του προγράμματος, ένας αριθμός και άλλων μελών ήταν κοντά στο να συμφωνήσουν. Για μερικά μέλη, η απόφαση μη επέκτασης του προγράμματος σε αυτή τη συνάντηση ήταν αρκετά εξισορροπημένη. Παράλληλα, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο υποχώρησε στο 3% από 3,5% το Μάρτιο ενώ η μηνιαίος αυξήθηκε στο 0,6% από 0,3%. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου προέβλεπαν μηνιαίο πληθωρισμό 0,6% και ετήσιο 3,1%. Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται η ενέργεια, τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός, διαμορφώθηκε στο 0,6% σε μηνιαία βάση και στο 2,1% σε ετήσια. Από τη μεριά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Spencer Dale, δήλωσε στο τέλος Μαΐου πως η βρετανική οικονομία πρόκειται να ανακάμψει σταδιακά αυτό το έτος.

Ο Dale δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι η νομισματική πολιτική είναι επαρκώς κατάλληλη και οι επιδράσεις της θα συνεχίσουν να φαίνονται στην οικονομία. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εταιρείες που απευθύνονται άμεσα σε καταναλωτές βρίσκουν δυσκολίοες, αλλά οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερί9ου αλλά και οι εξαγωγείς, τα πάνε καλύτερα. «Αναμένουμε να δούμε σταδιακή ανάκαμψη της ανάπτυξης φέτος», δήλωσε στο BBC Radio Scotland. Η ΒοΕ το Μάιο αποφάσισε να σταματήσει την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 324 δις. στερλίνων. Η βρετανική οικονομία έχει συρρικνωθεί για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, αλλά τα στελέχη της ΒοΕ τονίζουν πως η οικονομία είναι σε ελαφρώς καλύτερο επίπεδο από ό,τι υποδεικνύουν τα στοιχεία. Ο Dale δήλωσε ότι το ενδεχόμενο περαιτέρω αγορών ομολόγων θα εξαρτηθεί από την εξισορρόπηση των ρίσκων γύρω από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% τον Απρίλιο από το 3,5% το Μάρτιο, αλλά παραμένει πάνω από το στόχο του 2%.

Πρόσθεσε ακόμη πως η κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να επηρεάσει τη Βρετανία μέσω διάφορων τρόπων, και είναι σοφό να υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη επιδείνωση της γειτονικής οικονομίας. «Αυτό που συμβαίνει στην ευρωζώνη επηρεάζει τη Βρετανία. Έχει λογική να εξετάζουμε διάφορα σχέδια, έτσι ώστε εάν τα πράγματα γίνουν χειρότερα, να προσπαθήσουμε να απομονώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τη δική μας οικονομία». source: capital.gr
Share |