Monday, June 11, 2012

Βοήθεια €100 δισ. για ισπανικές τράπεζες

Βοήθεια €100 δισ. για ισπανικές τράπεζες

Χρηματοοικονομική βοήθεια μέχρι €100 δις προτίθεται να δώσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης στην Ισπανία με όρους που ενδιαφέρουν και την Κύπρο. Μετά από συνάντηση δυόμιση ωρών, το Eurogroup εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι καλωσορίζει την πρόθεση της Ισπανίας να ζητήσει χρηματοοικονομική βοήθεια και ότι θα ανταποκριθεί θετικά σε αυτή τη βοήθεια. Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η χώρα θα ζητήσει σύντομα βοήθεια και ότι θα λάβει δανεισμό με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους από αυτούς που προσφέρει η αγορά.

Η βοήθεια θα δοθεί από το EFSF/ESM για ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, με στόχο να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που υπάρχουν σήμερα αλλά και αυτές που θα προκύψουν από διαγνωστική εργασία που έχουν ήδη ζητήσει οι Ισπανοί από ξένους αξιολογητές και διεθνείς ελεγκτικούς οίκους. Σε μια αναφορά που ενδεχομένως να δημιουργεί προηγούμενο και για την Κύπρο, το Eurogroup αναφέρει ότι «το δάνειο θα πρέπει να καλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες με πρόσθετο περιθώριο ασφαλείας, που μαζί φθάνουν τα €100 δις». Η βοήθεια θα δοθεί μέσω κρατικού ταμείου για αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών, και αναμένεται να έχει ανάλογη επίδραση στο κρατικό χρέος της Ισπανίας.

Το Eurogroup ξεκαθαρίζει ότι η ευθύνη του δανείου θα βαραίνει την ισπανική κυβέρνηση η οποία θα υπογράψει το σχετικό μνημόνιο. Το Eurogroup σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι η Ισπανία έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές δημοσιονομικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις και έχει ήδη λάβει μέτρα για να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Το Eurogroup τονίζει ότι έχει εμπιστοσύνη στις ισπανικές αρχές ότι θα τιμήσουν τις δεσμεύσεις που έλαβαν στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σε σχέση με διαρθρωτικές αλλαγές, για να διορθώσουν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πέραν της υλοποίησης αυτών των δεσμεύσεων, το Eurogroup σημειώνει ότι οι όροι δανεισμού της Ισπανίας θα πρέπει να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τον χρηματοοικονομικό τομέα, περιλαμβανομένων και μέτρων οριζόντιας αναδιάρθρωσης του χρηματοοικονομικού τομέα. Η Ισπανία είναι η τέταρτη χώρα που λαμβάνει στήριξη από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Οι τρεις χώρες έλαβαν γύρω στα €400 δις με αυστηρούς όμως όρους για δημοσιονομική αναπροσαρμογή. Μέρος του δανεισμού των τριών προήλθε από το IMF, κάτι που ενδεχομένως να μην γίνει σε αυτή την περίπτωση. «Καλούμε το IMF να στηρίξει την εφαρμογή και επίβλεψη αυτής της χρηματοοικονομικής βοήθειας με συστηματικές εκθέσεις», καταλήγει το Eurogroup.

source: stockwatch.com.cy
Share |