Thursday, April 19, 2012

Φήμες για υποβάθμιση της Γαλλίας "σπρώχνουν" σε ιστορικό χαμηλό το bund

Φήμες για υποβάθμιση της Γαλλίας "σπρώχνουν" σε ιστορικό χαμηλό το bund

 Σε υψηλό τριών μηνών ενισχύεται την Πέμπτη ο πιστωτικός κίνδυνος της Γαλλίας, ενώ την ίδια στιγμή τα futures των γερμανικών δεκαετών ομολόγων bund υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εν μέσω ανεπιβεβαίωτων φημών από traders γα επικείμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας άπό τη Moody΄s, όπως μεταδίδει το Reuters. Η Γαλλία δεν έχει ενημερωθεί για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, σχολίασε αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως νέο», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία ενημέρωση από οίκο αξιολόγησης που να αφορά με μια τέτοια εξέλιξη.

Η φήμη για την υποβάθμιση είναι αβάσιμη». Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires η παραπάνω φήμη φέρεται να διέρρευσε από σημείωμα των αναλυτών της Citi στο οποίο καταγράφεται η πεποίθηση πως η Moody’s ενδέχεται να θέσει σε υπό αναθεώρηση την άριστη πιστοληπτική διαβάθμιση της Γαλλίας για πιθανή υποβάθμιση μέχρι το φθινόπωρο. Ειδικότερα, η τιμή των futures του γερμανικού bund ενισχύεται στο ιστορικό υψηλό των 140,78 μονάδων, ενισχυόμενη κατά 42 μονάδες. Την ίδια ώρα, έντονα ανοδικά κινείται η απόδοση των γαλλικών δεκαετών ομολόγων στο 3,11% με το spread να διαμορφώνεται κοντά στις 130 μ.β.

Σημειώνεται ότι η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη εγείρει ανησυχίες πως η Γαλλία θα υιοθετήσει μη ευνοϊκές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για την γαλλική προεδρία Francois Hollande, που οι δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα 16 μονάδων έναντι του αντιπάλου του Nicolas Sarcozy, προανήγγειλε αυξήσεις στους φόρους για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες καθώς και την επιβολή εισφοράς 75% επί των κερδών που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ με παράλληλη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 από τα 62 έτη.

Σε αυτό το κλίμα το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της τρίτης μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας Credit Agricole κατέγραψε χθες τη μεγαλύτερη άνοδο έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εταιρειών. Τα CDS της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας BNP Paribas διευρύνθηκαν κατά 20 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα στις 257,5 μονάδες βάσης.

source: capital.gr
Share |