Thursday, April 12, 2012

Σε αδιέξοδο ο τομέας αυτοκινήτων


Σε αδιέξοδο ο τομέας αυτοκινήτων

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται ο τομέας αυτοκινήτων χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα προοπτική εξόδου από τη βαθιά κρίση της τελευταίας τριετίας.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 50% και παρά τη χαμηλή βάση η αγορά συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τους πρώτους μήνες του 2012 οι εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν σε 3.847 σε σύγκριση με 4.831 την αντίστοιχη περίοδο του 2011 – μείωση που αντιστοιχεί με 20,4%.

Οι πωλήσεις επέστρεψαν στα επίπεδα που υπήρχαν προ δεκαετίας επιτείνοντας τις τάσεις συγκέντρωσης που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στον κλάδο.

Τα δεδομένα στην αγορά είναι πολύ αρνητικά με τους εισαγωγείς αυτοκινήτων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Η τάση μέχρι το Φεβρουάριο που υπάρχουν επίσημα στοιχεία είναι αρνητική παρουσιάζοντας επιδείνωση της τάξης του 12% για τα καινούρια οχήματα. Από το 2008, η αγορά κινείται στο κόκκινο χωρίς να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και η ψυχολογία του κόσμου είναι στο ναδίρ», ανέφερε στη StockWatch ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αλέξαντρος Διογένους, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο ελπιδοφόρο μήνυμα στον ορίζοντα.

«Υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα στην αγορά. Μετά την αύξηση του ΦΠΑ η αγορά έχει βουλιάξει περαιτέρω. Ο κόσμος έχει μαζευτεί λόγω της κρίσης καθώς η εκτόξευση της ανεργίας και η αβεβαιότητα που υπάρχει δεν ευνοούν τις αγορές», αναφέρει ο διευθυντής marketing της εταιρείας Toyota, Δημήτρης Μελανθίου.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Operations Manager της εταιρείας Ford, Χαράλαμπος Παπαραχαραλάμπους.

«Η πτωτική τάση συνεχίζεται στην αγορά και η αύξηση του ΦΠΑ είναι ακόμη ένας αρνητικός παράγοντας που επηρέασε τη διάθεση των καταναλωτών για αγορές».

Οι εισαγωγείς για να ξεφύγουν από την κρίση ζητούν από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων.

«Το λιγότερο που μπορεί να κάνει το κράτος είναι να επαναφέρει το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων», ανέφερε ο κ. Διογένους.

Το 2008 είχαν γίνει εγγραφές 49 χιλ. σαλούν ενώ το 2011 ο αριθμός μειώθηκε στις 31 χιλ.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |