Friday, March 16, 2012

Αρνητική αναθεώρηση προβλέψεων


Αρνητική αναθεώρηση προβλέψεων

Σε αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία της κυπριακής οικονομίας προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που ετοιμάζεται να στείλει στις Βρυξέλλες.

Η επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και το επιδεινούμενο εξωτερικό περιβάλλον αναγκάζουν το υπουργείο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για το 2012.

Αντί μηδενικής ανάπτυξης, το υπουργείο αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος με ρυθμό 0,5% και ότι θα ανακάμψει σταδιακά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προτού φθάσει σε πιο ψηλούς αλλά ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση του CFA Society ο διευθυντής οικονομικών μελετών και ευρωπαϊκών υποθέσεων του υπουργείου, Ανδρέας Χαραλάμπους, εξήγησε ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει στο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, καθιστούν δύσκολες τις προβλέψεις.

Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου κατασκευών και μικρή βελτίωση στον τουριστικό κλάδο και σε κάποιες υπηρεσίες.

Η πρόβλεψη του υπουργείου για συρρίκνωση της οικονομίας είναι όμοια με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πιο αισιόδοξη από αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και εγχώριων οικονομολόγων που αναμένουν συρρίκνωση 1-2%.

Η επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών αναμένεται να οδηγήσει σε νέα σημαντική αύξηση της ανεργίας που εκτιμάται ότι θα αναρριχηθεί στο 9,5% το 2012 και να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα το 2013 έναντι 7,8% που ήταν το 2011.

Ο πληθωρισμός θα κυμανθεί κοντά στο 3%.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, παρά την επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, στόχος του υπουργείου παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2012 και συγκράτηση του δημοσίου χρέους στα επίπεδα του 69%.

Το υπουργείο εκτιμά ότι μεταξύ 2013 – 2015 θα προκύψει σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Οι κίνδυνοι παραμένουν πάντως προς τα κάτω καθώς το περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και ευμετάβλητο.

Στη δική του παρέμβαση ο εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος Μακροοικονομίας και Αγορών της Goldman Sachs, Θεμιστοκλής Φιοτάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο PSI. Είπε ότι με κάποιες αναπροσαρμογές στα επιτόκια το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, χωρίς να αποκλείει νέο «κούρεμα». Εκτιμά ότι σε περίπτωση νέου κουρέματος το μεγαλύτερο βάρος θα το επωμιστούν τα κράτη αντί ο ιδιωτικός τομέας, αφού κρατούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |