Wednesday, February 1, 2012

Υψηλό έξι μηνών για τις ευρωαγορές με φόντο τα μάκρο


Υψηλό έξι μηνών για τις ευρωαγορές με φόντο τα μάκρο

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές αγορές κλείνοντας σε υψηλό έξι μηνών, ωθούμενες από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα, τη Μ. Βρετανία, την ευρωζώνη και τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κέρδισε 2% τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 259,51 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, διευρύνοντας τα κέρδη της Τρίτης, όπου οι αγορές σημείωσαν ράλι μετά τη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο. Παράλληλα, ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 1,69%.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit Economics σκαρφάλωσε σε υψηλό πέντε μηνών στις 48,8 μονάδες τον Ιανουάριο από 46,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη του κλάδου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 48,7 μονάδες.

Στη Γερμανία η μεταποιητική δραστηριότητα επέστρεψε πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων υποδεικνύοντας ανάπτυξη του κλάδου για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο γερμανικός δείκτης σκαρφάλωσε στις 51,0 μονάδες από 48,4 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που τον τοποθετούσαν στις 50,9 μονάδες.

Στον αντίποδα, η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να υποχωρεί στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Markit.

Στις ΗΠΑ, ο μεταποιητικός τομέας συνέχισε να αναπτύσσεται τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management τα οποία ωστόσο δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM σκαρφάλωσε στις 54,1 μονάδες τον Ιανουάριο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 53,1 το Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες υποδεικνύει επέκταση της δραστηριότητας.

Ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,1% στις 3.367,46 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 σημείωσε άνοδο 2,4% στις 6.616,14 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,9% στις 5.790,72 μονάδες.

Ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 2,15%, ο ιταλικός MIB ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,54%, ενώ ο ελβετικός δείκτης SMI σημείωσε άνοδο 1,67%.

Θετικά πρόσημα και για τους ρωσικούς δείκτες με τον MICEX να έχει ενισχυθεί κατά 2,05% και τον RTS κατά 0, 46%. Ο τουρκικός ISE κέρδισε 3,58%.



source: capital.gr

No comments:

Share |