Friday, January 13, 2012

Στασιμότητα στο international business


Στασιμότητα στο international business

Στασιμότητα παρατηρήθηκε το 2011 στη ροή ξένων εταιρειών στην Κύπρο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του εφόρου εταιρειών, που δείχνουν ότι η ταχύρρυθμη ανάπτυξη του κλάδου έχει φθάσει στα όρια της.

Το θετικό πρώτο εξάμηνο που είχε ο κλάδος δεν είχε την ανάλογη συνέχεια με αποτέλεσμα το σύνολο των εγγραφών νέων εταιρειών – που είναι ένδειξη της πορείας του κλάδου διεθνών δραστηριοτήτων – να αυξηθεί οριακά σε σχέση με το 2010.

Οι αιτήσεις για εγγραφή εταιρειών ανήλθαν στις 19509 από 19267 το 2010.

Οι υποβαθμίσεις της Κύπρου και η διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα είναι το μείζον πρόβλημα που αντιμετώπισε ο κλάδος το 2011, που χάνει έδαφος σε σχέση με ανταγωνιστικά χρηματοοικονομικά κέντρα.

Οι φορείς του κλάδου βλέπουν να διαβρώνεται η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου λόγω του πεπαλαιωμένου – πλέον – θεσμικού πλαισίου, αλλά και της ταχύτητας με την οποία λειτουργούν ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η Μάλτα κατάφερε για παράδειγμα να θεσπίσει ανταγωνιστική νομοθεσία για ναυτιλιακές εταιρείες, αφαιρώντας ένα από τα πιο ισχυρά φορολογικά όπλα της Κύπρου.

Το Λουξεμβούργο κατάφερε σε λίγα χρόνια να αποτελεί σήμερα βασικό προορισμό ρωσικών κεφαλαίων, παρά την καθυστερημένη του είσοδο στη συγκεκριμένη αγορά.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανερχόταν τέλος Νοεμβρίου 2011 στις 254.227.

Οι αρμόδιοι φορείς ευελπιστούν πάντως σε αύξηση των επενδύσεων εάν προωθηθούν ελκυστικά μέτρα για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων αλλά και θεσμικές ρυθμίσεις σε ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Άγγελος Γρηγοριάδης, ανέφερε στη StockWatch ότι ο Σύνδεσμος προχωρεί με εισηγήσεις προς την κυβέρνηση για προσθήκες στο νόμο περί φόρου εισοδήματος για προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κάποιες φορολογικές εκπτώσεις.

Ως αποτέλεσμα, σημείωσε, εάν εφαρμοστούν αυτές οι εισηγήσεις, θα δημιουργηθεί θετικό ρεύμα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Γρηγοριάδης, συνεχίζουν οι προσπάθειες για προσέλκυση αμοιβαίων κεφαλαίων από το εξωτερικό.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |