Thursday, January 5, 2012

Κίνα: Μείωση εμπορικού πλεονάσματος το 2011


Κίνα: Μείωση εμπορικού πλεονάσματος το 2011

Στα $160 δισ. μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας το 2011, δήλωσε την Πέμπτη ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία αντιμετωπίζει ασθενέστερη ζήτηση από τις βασικές αγορές εξαγωγών της.

Η μείωση του πλεονάσματος σε σχέση με το πλεόνασμα των $183 δισ. του 2010 είναι αποτέλεσμα της οικονομικής αναταραχής που επικρατεί στις βασικές εξαγωγικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Chen Deming δήλωσε ότι ο συνολικός όγκος του εμπορίου - ο συνδυασμός εισαγωγών και εξαγωγών - αυξήθηκε πέρα του 20%, στα $3,6 τρισ. το περασμένο έτος, σύμφωνα με το επίσημο Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Xinhua), το οποίο, ωστόσο, δεν έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας είναι πολιτικά ευαίσθητο, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν κατηγορήσει το Πεκίνο για την τεχνητή διατήρηση του νομίσματος της σε χαμηλά επίπεδα προς ενίσχυση των εξαγωγών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εδώ και πολύ καιρό κατηγορούν την Κίνα ότι επιδιώκει εσκεμμένα να διατηρεί ένα αδύναμο νόμισμα, ενισχύοντας έτσι τις φθηνές εξαγωγές της που βοήθησαν να ξεπεράσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα τα 270 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010.

Κινέζοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης για την καταπολέμηση της επιβράδυνσης των εξαγωγών, κύριος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |