Monday, December 12, 2011

Ακτινογραφία επενδύσεων €7,6 δισ. σε ομόλογα


Ακτινογραφία επενδύσεων €7,6 δισ. σε ομόλογα

Σε χώρες υψηλού ρίσκου είναι τοποθετημένες οι πλείστες από τις επενδύσεις €7,6 δισ. των δύο μεγάλων τραπεζών σε ομόλογα της ευρωζώνης.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών φέρνουν στην επιφάνεια τις επισφαλείς επενδύσεις των δύο μεγάλων τραπεζών σε κρατικό χρέος και τη μεγάλη επικέντρωση που έχουν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2011, οι επενδύσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin σε ελληνικά ομόλογα αποτελούσαν τα δύο τρίτα των συνολικών τους επενδύσεων σε κρατικό χρέος της ευρωζώνης.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει στον ισολογισμό γύρω στα €1,9 δισ. σε ελληνικά ομόλογα ενώ η Marfin €3 δισ.

Αν και οι επενδύσεις των δύο τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα έχουν μειωθεί κατά €0,9 δισ. από το τέλος του 2010, η έκθεση στο ελληνικό χρέος αποτελεί τη βασική αιτία των κεφαλαιακών αναγκών που καλούνται να καλύψουν οι τράπεζες μέχρι τον Ιούνιο του 2012 αλλά και των μεγάλων ζημιών που καταγράφουν στους λογαριασμούς τους.

Η έκθεση των δύο τραπεζών σε κυπριακό χρέος είναι κοντά στο €1 δισ., δηλαδή το ένα πέμπτο από ότι είναι σε ελληνικό χρέος. Η απομείωση του χρέους έχει επίσης δημιουργήσει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις τα κυπριακά ομόλογα διαπραγματεύονται με έκπτωση 30%.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει μειώσει σημαντικά την έκθεση της σε κυπριακό χρέος το 2011 – από €1,2 δισ. στο τέλος του 2010 σε €0,6 δισ.

Αντίθετα, η Marfin έχει αυξήσει την έκθεση της σε κυπριακό χρέος κατά €52 εκ., στα €337 εκ., παρά τις συνεχείς υποβαθμίσεις της Κύπρου.

Μέρος των χρημάτων που αποεπένδυσε η Τρ. Κύπρου από την Κύπρο, το επένδυσε σε γαλλικά ομόλογα, που έχουν διαβάθμιση ΑΑΑ. Τα στοιχεία της EBA δείχνουν ότι η Τράπεζα επένδυσε γύρω στο €0,5 δισ. σε γαλλικό χρέος το 2011.

Η Marfin ενίσχυσε ελαφρώς την επένδυση της σε αυστριακό χρέος, που επίσης έχει διαβάθμιση ΑΑΑ.

Οι υπόλοιπες επενδύσεις των τραπεζών είναι τοποθετημένες κυρίως σε ομόλογα χωρών με πολύ χαμηλότερες διαβαθμίσεις, όπως η Ιρλανδία και η Ρουμανία.
Οι δύο τράπεζες δεν έχουν σχεδόν καθόλου επενδύσεις σε γερμανικά ομόλογα και έχουν ελάχιστες σε ομόλογα του Λουξεμβούργου, που έχουν διαβαθμίσεις ΑΑΑ.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |