Thursday, December 8, 2011

Κεφάλαια €3,5 δις χρειάζονται οι τράπεζες


Κεφάλαια €3,5 δις χρειάζονται οι τράπεζες

Στα €3531 εκ. ανεβάζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, δίνοντας τους περιθώριο έξι βδομάδων για να ανακοινώσουν με λεπτομέρεια τις δράσεις που θα λάβουν για να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό.

Το ύψος των αναγκών για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ελαφρώς μικρότερο από αυτό που ανακοίνωσε στις 26 Οκτωβρίου 2011 η ΕΑΤ (€3587 εκ.).

Η ΕΑΤ υπολογίζει ότι η Τράπεζα Κύπρου χρειάζεται κεφάλαια €1560 εκ. για να φθάσει τα νέα εποπτικά επίπεδα και η Marfin €1971 εκ.

Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για €1472 εκ. και €2116 εκ., αντίστοιχα.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι εβδομήντα τράπεζες που περιλήφθηκαν στην άσκηση της ΕΑΤ χρειάζονται κεφάλαια €115 δις έναντι €109 δις που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Η ΕΑΤ ζητά από τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κύρια βασικά πρωτοβάθμια τους κεφάλαια στο 9% μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2012.

Οι υπολογισμοί των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών λαμβάνουν υπόψη τόσο το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων όσο και τις αποτιμήσεις των ομολόγων των υπόλοιπων κρατών της ευρωζώνης (π.χ. της Κύπρου).

Τα κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης αποτιμούνται για σκοπούς κεφαλαιακής επάρκειας σε τιμές αγοράς που ίσχυαν στις 30 Σεπ. 2011, με αποτέλεσμα – λόγω της απομείωσής τους – να δημιουργείται σημαντικό κεφαλαιακό κενό, που καλούνται τώρα να καλύψουν οι τράπεζες.

«Το κεφαλαιακό ανάχωμα δεν χρειάζεται για κάλυψη απωλειών από τα κράτη αλλά για να διαβεβαιώσει τις αγορές για την ικανότητα των τραπεζών να αντέξουν μια σειρά από shocks διατηρώντας επαρκή κεφάλαια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΑΤ.

Η ΕΑΤ προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους για πρόκληση ύφεσης στην Ευρώπη υποστηρίζοντας ότι οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι μη επαναλαμβανόμενο μέτρο που θα επανεξεταστεί, όταν το EFSF μπορέσει να ενισχύσει τις αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων σε σχέση με τις σημερινές αποτιμήσεις.

Η Τράπεζα Κύπρου επανέλαβε σήμερα ότι το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων κεφαλαίων που απαιτούνται, καλύπτεται από τα co co bonds €887 εκ. που διαθέτει. Άλλα €400 εκ. θα προκύψουν από την έκδοση rights που ενέκρινε τη Δευτέρα η γενική συνέλευση της Τράπεζας και τα υπόλοιπα από οργανικά κέρδη και αποτελεσματικότερη διαχείριση στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού.

Η Marfin αναφέρει στη δική της ανακοίνωση ότι θα ανακοινώσει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής της μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2012.

Η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου:

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) σε σχέση με την άσκηση για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, η οποία κατέδειξε τα πιο κάτω αποτελέσματα για τις δύο συμμετέχουσες κυπριακές τράπεζες.

Η ΕΑΤ, η οποία πρότεινε την άσκηση κεφαλαιακής ενίσχυσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο την υιοθέτησε στις 26 Οκτωβρίου 2011, απαιτεί όπως οι τράπεζες ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση, με τη δημιουργία αποθέματος κεφαλαίου, ώστε ο δείκτης των κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων τους να φτάσει το 9% μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012. Επιπρόσθετα, απαιτεί από τις τράπεζες τη δημιουργία προσωρινού κεφαλαιακού αποθέματος το οποίο να αντικατοπτρίζει την αποτίμηση του κυβερνητικού χρέους που βρίσκεται στην κατοχή των τραπεζών σε τρέχουσες τιμές αγορές. Το ποσό του υπολογιζόμενου ελλείμματος κεφαλαίου βασίζεται σε στοιχεία Σεπτεμβρίου 2011. Το ποσό του κεφαλαιακού αποθέματος για το κυβερνητικό χρέος δεν θα αναθεωρείται.

Σκοπός της άσκησης είναι να δημιουργηθεί ένα έκτακτο και προσωρινό κεφαλαιακό απόθεμα για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες ανησυχίες σε σχέση με τον κίνδυνο κρατικού χρέους και άλλο υπολειμματικό πιστωτικό κίνδυνο που σχετίζεται με το υπάρχον δύσκολο περιβάλλον στις αγορές. Στην άσκηση συμμετέχουν 71 ευρωπαϊκές τράπεζες συμπεριλαμβανομένων της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Λαϊκής. Το κεφαλαιακό απόθεμα δεν προορίζεται για να καλύψει ζημιές από κρατικό χρέος αλλά για να κατευνάσει τις ανησυχίες ως προς τη δυνατότητα των τραπεζών να ανταπεξέλθουν σε κραδασμούς διατηρώντας ταυτόχρονα επαρκή κεφάλαια.

Η άσκηση κεφαλαιακής ενίσχυσης, η οποία διενεργήθηκε από την ΕΑΤ σε στενή συνεργασία με την ΚΤΚ, υπολόγισε ότι οι δύο κυπριακές τράπεζες έχουν έλλειμμα κεφαλαίου €3,531 εκατ. το οποίο πρέπει να εκμηδενιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012. Το έλλειμμα αυτό υπολογίστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη υφιστάμενα μετατρέψιμα αξιόγραφα ενισχυμένου κεφαλαίου ύψους €1 δις, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη του ελλείμματος.

Η ΚΤΚ, ως εκ του αποτελέσματος της άσκησης, απαιτεί από τις δύο τράπεζες όπως μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012 διαμορφώσουν ελάχιστο δείκτη κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 9%. Σε αυτό το πλαίσιο, τους ζητείται να υποβάλουν στην ΚΤΚ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2012, τους σχεδιασμούς τους για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης, ούτως ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να συμμορφωθούν με τον απαιτούμενο ελάχιστο δείκτη 9% και συνεπώς, να εκμηδενίσουν το έλλειμμα κεφαλαίου. Η ΚΤΚ θα αξιολογήσει τους σχεδιασμούς των τραπεζών σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται οι δύο τράπεζες καθώς και με την ΕΑΤ.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών στοχεύει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, στο να υποβοηθήσει την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματαγορές και στο να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική στήριξη στην πραγματική οικονομία.

Η άσκηση κεφαλαιακής ενίσχυσης διενεργήθηκε στη βάση κοινής μεθοδολογίας η οποία δημοσιεύτηκε από την ΕΑΤ, ούτε ώστε να διασφαλιστεί ομοιομορφία ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |