Friday, November 25, 2011

S&P: Υποβάθμισε το Βέλγιο σε “AA” από “AA+”


S&P: Υποβάθμισε το Βέλγιο σε “AA” από “AA+”


Τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας του Βελγίου, σε "ΑΑ" από "ΑΑ+" προηγουμένως, υποβάθμισε η Standard & Poor΄s, θέτοντας μάλιστα "αρνητικό" outlook, ενώ παράλληλα αναδιατύπωσε την βραχυπρόθεσμη διαβάθμιση ΄A-1+΄.

Στην έκθεσή του ο οίκος αναφέρει πως η υποβάθμιση αντανακλά τους πιθανούς κινδύνους για την πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας που απορρέουν από:

-Τις, κατά πως φαίνεται, ανανεωμένες πιέσεις από τη χρηματοδότηση και τον κίνδυνο αγοράς που διογκώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο βελγικός χρηματοπιστωτικός κλάδος και κατά την άποψη του οίκου ενισχύει την πιθανότητα ο κλάδος να χρειαστεί επιπλέον κυβερνητική στήριξη.

-Την επισφαλή κατάσταση του προϋπολογισμού εξαιτίας της αυξηημένης πιθανότητας επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης, δεδομένης της απομόχλευσης του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου. Με την αξία των εξαγωγών του Βελγίου να ξεπερνά το 80% του ΑΕΠ, η χώρα διαθέτει μία από τις πιο ανοιχτές οικονομίες στην Ευρώπη, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε τυχόν εξασθένιση της εξωτερικής ζήτησης.

-Την ικανότητα των αρχών να απαντήσουν στις πιθανές οικονομικές πιέσεις, εντός και εκτός Βελγίου, που κατά την άποψη της S&P περιορίζεται από την συνεχή αποτυχία των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι το Βέλγιο έχει παραμείνει περισσότερες από 530 ημέρες χωρίς κυβέρνηση λόγω της ασυνενοησίας των κομμάτων.

"Θεωρούμε πως η ικανότητα της βελγικής κυβέρνησης να αποτρέψει την αύξηση του δημόσιου χρέους, το οποίο κατά τη γνώμη μας βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα, περιορίζεται από την ταχεία απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα τόσο στο Βέλγιο, όσο και σε βασικούς εμπορικούς εταίρους του Βελγίου", σημειώνεται στην έκθεση.

Η S&P είπε επίσης πως η πώληση των βελγικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της Dexia στην κυβέρνηση του Βελγίου λειτουργεί σαν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.


source: capital.gr

No comments:

Share |