Tuesday, November 22, 2011

Fitch: Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης των ΗΠΑ


Fitch: Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης των ΗΠΑ


Η αποτυχία της διακομματικής επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ να συμφωνήσει για τον τρόπο μείωσης του ελλείμματος επισημαίνει τις προκλήσεις διασφάλισης της πολιτικής συναίνεσης και τοποθετεί τη δημοσιονομική κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας σε βιώσιμο μονοπάτι μόνο μεσοπρόθεσμα, αναφέρει η Fitch σε ανακοίνωσή της.



Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως στις 16 Αυγούστου είχε επιβεβαιώσει την αξιολόγηση ΑΑΑ με σταθερό outlook, σχολιάζοντας ότι θα αναθεωρούσε τις εκτιμήσεις του για την αμερικανική οικονομία υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων των εργασιών της κοινής επιτροπής του Κογκρέσου για τη μείωση του ελλείμματος



Παράλληλα, είχε σημειώσει πως η ενδεχόμενη αποτυχία της επιτροπής να καταλήξει σε συμφωνία πιθανότατα θα οδηγούσε σε αναθεώρηση του outlook σε αρνητικό, κάτι που θα σηματοδοτούσε πιθανότητες άνω του 50% για υποβάθμιση σε ορίζοντα δύο ετών. Λιγότερο πιθανό θα ήταν μια υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα.

Η Fitch αναμένει να έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση της οικονομίας των ΗΠΑ τέλη Νοεμβρίου.

S&P: Δεν επηρεάζεται η αξιολόγηση των ΗΠΑ

Η ανακοίνωση της επιτροπής για τη μείωση του ελλείμματος δεν επηρεάζει τις αξιολογήσεις των ΗΠΑ ούτε και outlook (AA+/Αρνητικό/A-1+) αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Standard & Poor΄s Ratings Services.

“Η αδυναμία της επιτροπής για τα μέτρα που θα σταθεροποιούσαν το χρέος των ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι σε συμφωνία με την απόφασή μας για την υποβάθμιση της αξιολόγησης σε ΄AA+΄,” αναφέρει ο οίκος.

“Ωστόσο, περιμένουμε πως τα όρια για τις επιλεκτικές δαπάνες (discretionary spending) όπως αναλύονται στο Budget Control Act του 2011 να παραμείνουν σε ισχύ. Εάν αυτά τα όρια χαλαρώσουν ενδέχεται να δημιουργηθούν καθοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις.



source: capital.gr

No comments:

Share |