Tuesday, November 22, 2011

ΗΠΑ: Αύξηση 2% στο ΑΕΠ τρίτου τριμήνου


ΗΠΑ: Αύξηση 2% στο ΑΕΠ τρίτου τριμήνου


Κατά 2% αναπτύχθηκε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2011, μέγεθος που παρέμεινε η ισχυρότερη απόδοση του έτους, διαμορφώθηκε ωστόσο χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις για 2,5%.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για ανάπτυξη κατά 2,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, η μείωση οφείλεται κυρίως στη ισχυρή μείωση των επιχειρηματικών αποθεμάτων και στις συρρικνώσεις των επιχειρηματικών επενδύσεων και της καταναλωτικής δαπάνης.

Στο τρίτο τρίμηνο, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 2,3% χαμηλότερα από το 2,4% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Παράλληλα, τα επιχειρηματικά κέρδη υποχώρησαν στα 39,8 δισ. δολάρια από τα 61,2 δισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που είχαν αρχικά ανακοινωθεί με άνοδο 16,3% ενισχύθηκαν με μικρότερο ρυθμό κατά 14,8%. Η καθοδική αναθεώρηση συνδέθηκε κυρίως με την πτώση στα αποθέματα, τα οποία μειώθηκαν κατά 8,5 δισ. δολάρια στο τρίτο τρίμηνο, έπειτα από πτώση κατά 39,1 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο.

Επιπλέον, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 4,3% έναντι του αρχικού 4%, με τις εισαγωγές να αυξάνονται μόνο κατά 0,5% από το 1,9% των αρχικών εκτιμήσεων.



source: capital.gr

No comments:

Share |