Monday, November 14, 2011

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Μάριο Μόντι


Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Μάριο Μόντι

Εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον οικονομολόγο και πρώην Επίτροπο, Μάριο Μόντι, έδωσε ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ο Μάριο Μόντι έφτασε στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο στις 19.00 (τοπική ώρα), ενώ λίγο νωρίτερα, ο Ιταλός πρόεδρος είχε ολοκληρώσει τον κύκλο των διαβουλεύσεων προκειμένου να δρομολογηθεί ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους ο εντολοδόχος πρωθυπουργός τόνισε ότι θα εργαστεί εντατικά για το σχηματισμό κυβέρνησης, με την ελπίδα να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται.

Δήλωσε επίσης ότι θα προσπαθήσει να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε «με μεγάλη αίσθηση ευθύνης και σεβασμού προς την χώρα». «Η Ιταλία πρέπει να κερδίσει την πρόκληση της εθνικής ανάτασης», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι «θα δράσει με επίγνωση της επείγουσας κατάστασης», ξεκαθαρίζοντας ότι «όσα ακούστηκαν τις ημέρες αυτές, σχετικά με ονόματα υπουργών και το χρόνο που χρειάζεται για την σύνθεση της κυβέρνησης, στερούνται βάσης».

Ο Ιταλός πρώην Eπίτροπος εξήγησε oτι οι διαβουλεύσεις «θα γίνουν με την αίσθηση του κατεπείγοντος», αλλά με προσοχή και ότι θα επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν θα είναι σε θέση να δεχθεί, οριστικά, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, από την στιγμή που απόψε δέχθηκε με επιφύλαξη.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρόεδρος έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να υπερβεί η χώρα την οικονομική κρίση και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Στο μεταξύ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια ιδιοκτησίας του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υπέβαλε το Σάββατο την παραίτησή του, τόνισε ότι θα στηρίξει την νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών και ότι «δεν θα το βάλει κάτω, αν πρώτα δεν καταφέρει να εκσυγχρονίσει την Ιταλία».

«Προχώρησα σε μια γενναιόδωρη πράξη, έστω και αν δεν καταψηφίστηκα ποτέ από το κοινοβούλιο, αλλά με προπηλάκισαν. Τώρα, πρέπει να σώσουμε την Ιταλία και την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Επισήμανε επίσης ότι «κανένας δεν θα μπορέσει να εξαφανίσει την ιταλική κεντροδεξιά», διαμηνύοντας ότι όσοι πανηγύρισαν για την παραίτησή του, «θα πρέπει να ξέρουν ότι από σήμερα θα διπλασιάσω τις προσπάθειές μου υπέρ της χώρας».

Ικανοποίηση εκφράζει η Ε.Ε.

Την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην Επίτροπο Μάριο Μόντι στην Ιταλία χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ τονίζουν ότι η ανάθεση της εντολής στον Μάριο Μόντι «στέλνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα (που δείχνει) την αποφασιστικότητα των ιταλικών αρχές να ξεπεράσουν την κρίση».

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν από την Ιταλία για την υλοποίηση πολιτικών που ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |