Wednesday, October 5, 2011

Εντυπωσιακό comeback από τη Wall το τελευταίο τέταρτο


Εντυπωσιακό comeback από τη Wall το τελευταίο τέταρτο


Συνεδρίαση για γερά νεύρα ήταν η σημερινή στη Wall Street, με τους δείκτες να βρίσκονται στις συμπληγάδες της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους από τη μία μεριά και από την άλλη στη λεκτική στήριξη της αμερικανικής οικονομίας από τον επικεφαλής της Fed. Οι ανησυχίες ότι ο δείκτης S&P 500 μπήκε και επισήμως σε bear market «εξανεμίστηκαν» μόλις σε ένα τέταρτο της ώρας, καθώς η εφημερίδα Financial Times επανέφερε με νέες πληροφορίες το σχέδιο που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών που έχουν πρόβλημα, δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι θα υπάρξει κάποια λύση στην ευρωπαϊκή κρίση.
Στα ταμπλό, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,44% στις 10.809 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο της τάξεως του 2,95% στις 2.405 μονάδες και τέλος, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη κατά 2,25% στις 1.124 μονάδες.

Eστιάζοντας στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας ο Ben Bernanke δήλωσε ότι η Fed είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση για τη στήριξη της εύθραυστης ανάκαμψης των ΗΠΑ, "βαρίδια" για την οποία αποτελούν η αδύναμη αγορά εργασίας και το χρηματοοικονομικο σοκ που λαμβάνει χώρα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ιδιαίτερη σημασία είχε και η επισήμανση του επικεφαλής της Fed πως οι αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές από την ευρωπαϊκή κρίση επιβαρύνουν την οικονομία, ενώ σημείωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με το χρέος της αποτελούν σημαντική πηγή ανησυχίας για τις αγορές. Μάλιστα επισήμανε ότι οι πιέσεις ολοένα και εντείνονται στην αμερικανική οικονομία πλήττοντας την καταναλωτική και επιχειρηματική πίστη.

Απογοήτευση και ανησυχία. Αυτά ήταν τα συναισθήματα των επενδυτών στην Ευρώπη, καθώς για ακόμη μία φορά οι αξιωματούχοι του Eurogroup έφυγαν «άπραγοι» απέναντι στην ελληνική κρίση χρέους, η οποία όπως φαίνεται έχει μπει σε μία πρωτοφανή δίνη. Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατρακύλησαν σε χαμηλό 15 μηνών, με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης την τραπεζική λαίλαπα που παρατηρήθηκε στα ταμπλό λόγω της υπόθεσης Dexia.

Συγκεριμένα, ο FTSE στο Λονδίνο κατέγραψε πτώση της τάξεως του 2,58% στις 4.944 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχώρησε κατά 2,61% στις 2.851 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε κατά 2,98% στις 5.217 μονάδες.

"Μαχαίρι" στις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ευρωπαικής οικονομίας βάζουν GS και S&P.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 0,1% το 2012, έναντι 1,2% που έβλεπε πριν, βλέποντας παράλληλα μια «μέτρια ύφεση» στο διάστημα του τέταρτου τριμήνου του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2012.

Από την πλευρά της η S&P, προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά 1,1% το 2012, σε σχέση με το 1,5% που ήταν η προηγούμενή εκτίμηση. Για τη Βρετανία, αναμένει ανάπτυξη ΑΕΠ κατά 1,7% το 2012, ελαφρώς χαμηλότερα από το 1,8% που αναμέναμε τον Αύγουστο.

source: reporter.gr

No comments:

Share |