Wednesday, October 26, 2011

Προμηνύουν νέα κρίση οι οικονομικές προσδοκίες


Προμηνύουν νέα κρίση οι οικονομικές προσδοκίες

Νέα επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας δείχνει η τελευταία έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, αφού η βελτίωση που καταγράφεται στο οικονομικό κλίμα, δεν φαίνεται να αρκεί να αντισταθμίσει τις απώλειες που σημειώνονται μετά το Μαρί.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Οκτωβρίου βελτιώθηκε κατά 3,4 μονάδες σε σχέση με το Σεπτέμβριο λόγω της καλυτέρευσης του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές, το οποίο επανήλθε στα επίπεδα που καταγράφηκαν στις αρχές Ιουλίου 2011 – δηλαδή πριν την έκρηξη στο Μαρί.

Εντούτοις, και όπως σημειώνει το ΚΟΕ, τους τελευταίους μήνες το κλίμα έχει υποχωρήσει αισθητά, γεγονός που προδιαγράφει υποχώρηση του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρουσίασε βελτίωση σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο και επανήλθε στα επίπεδα που καταγράφηκαν στις αρχές Ιουλίου 2011.

Οι καταναλωτές αξιολογούν πιο θετικά από τον περασμένο μήνα την οικονομική τους κατάσταση τους τελευταίους καθώς και τους επόμενους 12 μήνες. Πιο θετικά απ' ό,τι το Σεπτέμβριο αξιολογούν και την οικονομική κατάσταση της Κύπρου τους τελευταίους και τους επόμενους 12 μήνες. Οι εκτιμήσεις τους για την ανεργία παρουσίασαν βελτίωση συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, με την πλειοψηφία να αναμένει μείωση στον αριθμό των ανέργων τους επόμενους 12 μήνες

Σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, η εκτίμηση των καταναλωτών για τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και οι προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες παρουσιάζουν βελτίωση. Τέλος, περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν την τρέχουσα χρονική στιγμή ως κατάλληλη για αποταμίευση και περισσότεροι δηλώνουν ότι η πιθανότητα να αποταμιεύσουν του επόμενους 12 μήνες είναι υψηλή

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων μειώθηκε στο -41 από -50 τον προηγούμενο μήνα.

Στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε οριακή μόνο βελτίωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω μικρής βελτίωσης τόσο της τρέχουσας κατάστασης όσο και των προσδοκιών . Περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν θετικά την οικονομική τους κατάσταση και την απασχόληση τους τελευταίους τρεις μήνες. Επίσης σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση της απασχόλησης και της ζήτησης τους επόμενους τρεις μήνες.

Αντίθετα οι περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση της ζήτησης τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης στους επόμενους μήνες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε στο -20 από -21.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα καλυτέρευσε επίσης οριακά σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο, λόγω βελτίωσης των προσδοκιών.

Περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση στις πωλήσεις τους επόμενους τρεις μήνες και περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν αύξηση στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους επόμενους τρεις μήνες.

Τα αποθέματα των επιχειρήσεων παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με τον περασμένο μήνα. Αντίθετα, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά τις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες.

Τέλος περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση στην απασχόληση και στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -34 από -36 τον προηγούμενο μήνα.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, λόγω καλυτέρευσης των προσδοκιών

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -18 από -20.

Αντίθετα, στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών.

Σε σχέση με το Σεπτέμβριο περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικοδομική δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες και περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν μείωση στην απασχόληση και στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες. Αντίθετα, περισσότερες επιχειρήσεις συγκριτικά με το Σεπτέμβριο αξιολογούν θετικά τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books).

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων βελτιώθηκε στο -52 από -49.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |