Thursday, October 6, 2011

Καμπανάκι ΔΝΤ για ευρωζώνη


Καμπανάκι ΔΝΤ για ευρωζώνη

Μια παγκόσμια ύφεση το 2012 δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε ο Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρμόδιος για την Ευρώπη, Αντόνιο Μπόργκες.

Παρουσιάζοντας την περιφερειακή του έκθεση για την Ευρώπη (Regional Economic Outlook), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπόργκες συνέστησε αλλαγή πολιτικής από τα μέτρα λιτότητας στα μέτρα ενθάρρυνσης της ανάπτυξης στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, και στην έκθεσή του, το ΔΝΤ προτρέπει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να επιλύσουν την κρίση χρέους, η οποία έχει καθυστερήσει πολύ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα κατά των δραστικών μειώσεων στους προϋπολογισμούς σε βάρος της ανάπτυξης.

«Η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει καθυστερήσει πολύ», τονίζει το ΔΝΤ.

Αυτό, σημειώνεται στην έκθεση, «θα χρειαστεί κάποιες δύσκολες αποφάσεις για βελτίωση της διαχείρισης της κρίσης και μια επίδειξη ενότητας πίσω από την οικονομική και νομισματική ένωση, η οποία θα πείσει τις αγορές».

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν τον Ιούλιο να επεκτείνουν το ταμείο διάσωσης και να παράσχουν στην Ελλάδα ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης προκειμένου να αποτρέψουν τη μετάδοση της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες.

Με τα μέτρα λιτότητας να εξαπλώνονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, το ΔΝΤ προειδοποίησε τις χώρες με υγιή δημοσιονομικά να αποφύγουν τις δραστικές περικοπές και να διασφαλίσουν την ανάπτυξη των οικονομιών τους.

«Η επιδίωξη των ονομαστικών στόχων για τα ελλείμματα δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος του κινδύνου μετάδοσης (της κρίσης) στην οικονομική δραστηριότητα», τονίζει το ΔΝΤ.

Υποδεικνύει ακόμη ότι χώρες με ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού θα πρέπει να σκεφτούν τη μετάθεση κάποιων από τους στόχους δημοσιονομικής εξυγίανσης, υπονοώντας χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Κατά το ΔΝΤ, «η νομισματική περισυλλογή στις πιο κυκλικές και προηγμένες οικονομίες θα πρέπει σταματήσει ή ακόμη να αντιστραφεί».

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |