Thursday, September 1, 2011

Διαγράφουν ελληνικό χρέος ύψους 578,1 εκατ. ευρώ


Διαγράφουν ελληνικό χρέος ύψους 578,1 εκατ. ευρώ

Η απομείωση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου πλήττει την κερδοφορία της Τράπεζας Κύπρου, της Marfin Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2011


Θετικό στοιχείο αποτελεί η μικρή επίδραση της διαγραφής του ελληνικού χρέους στα κεφάλαια των τραπεζικών ιδρυμάτων

Το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων στοιχίζει ακριβά στην Τράπεζα Κύπρου και στη Marfin Popular Bank. H πρώτη διαγράφει χρέος 274 εκατ. ευρώ και η δεύτερη 281 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ζημίες το πρώτο εξάμηνο του 2011.

H Τράπεζα Κύπρου έχει ζημίες 112 εκατ. ευρώ, η Marfin Popular Bank 196 εκατ. ευρώ και η Ελληνική Τράπεζα ύψους 29,2 εκατ. ευρώ.

Θετικό στοιχείο αποτελεί η μικρή επίπτωση των απωλείων στα κεφάλαιά τους. Η Τράπεζα Κύπρου έχει απώλειες 20 εκατ. ευρώ και η Marfin Popular Bank χάνει κεφάλαια 56,3 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η συμμετοχή της MPB στο Πρόγραμμα Εθελοντικής Ανταλλαγής Κρατικών Ομολόγων της Ελλάδα αφορά ομόλογα αξίας 2.6 δισ. ευρώ. Το σύνολο της απομείωσης από ζημιές, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από απομείωση των μετοχικών συμμετοχών του Ομίλου, ανέρχεται σε 274 εκατ. ευρώ μετά φόρων. Η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια εκτιμάται σε 56.3 εκατ. ευρώ και ο συνολικός δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται σε 13%.

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, προτίθεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να συμμετάσχει στο σχέδιο ανταλλαγής ΟΕΔ, με ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,076 δισ. ευρώ και το Συγκρότημα προέβη σε απομείωση ύψους 281 εκατ. ευρώ ή 26%. Μετά την απομείωση ο ενδεικτικός δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 11.9%

Η Ελληνική Τράπεζα έχει στην κατοχή της Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 110 εκατ. ευρώ. Αυτά τα ομόλογα εμπίπτουν στο εθελοντικό σχέδιο συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου 2011.

Η Ελληνική Τράπεζα έκρινε ότι υπήρχαν σαφείς ενδείξεις απομείωσης της αξίας των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει, ύψους 23,1 εκατ. ευρώ. Το ύψος της απομείωσης αντιπροσωπεύει το 21% της αξίας των ομολόγων που κατέχει ο Όμιλος και καθορίστηκε με βάση τις πρόνοιες του σχεδίου.


source: kathimerini.com.cy

No comments:

Share |