Friday, August 5, 2011

Νέοι φόροι για κάμψη «βέτο» συντεχνιών


Νέοι φόροι για κάμψη «βέτο» συντεχνιών

Την ενίσχυση του φορολογικού σκέλους του πακέτου δημοσιονομικής εξυγίανσης πρόταξε χθες η κυβέρνηση για να κάμψει τις αντιστάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και για να πετύχει πρόσθετες μισθολογικές παραχωρήσεις.

Σύμφωνα με άτομα που ήταν παρόντα στη χθεσινή σύσκεψη του Δημήτρη Χριστόφια με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι συνδικαλιστές φέρονται να αποδέχθηκαν τα πλείστα από τα μέτρα που απευθύνονται στους δημόσιους υπαλλήλους, πλην κάποιων ρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, που θα συζητηθούν εκ νέου σε ολοήμερες διαβουλεύσεις την Τρίτη.

Στο πακέτο που εκτιμάται ότι θα προωθηθεί τις επόμενες βδομάδες για ψήφιση στη βουλή, η κυβέρνηση προωθεί άμεσα νέες φορολογίες, πέραν αυτών που είχαν συζητηθεί με τα κόμματα.

Μεταξύ των νέων φορολογιών είναι και η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από 15% στο 17% εκτός στα τρόφιμα και φάρμακα που παραμένει στο 5%. Από το μέτρο αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία €200 εκ. ετησίως.

Το μέτρο περιλαμβανόταν στις σκέψεις που είχαν γίνει μεταξύ των κομμάτων αλλά δεν είχε κοστολογηθεί.

Στο φορολογικό σκέλος του πακέτου προστίθεται και αύξηση του φόρου εισοδήματος για εισοδήματα πέραν των €60 χιλ., από 30% σε 35%. Σήμερα όσοι λαμβάνουν πέραν των €36 χιλ. πληρώνουν 30%.

Αυξάνεται επίσης και η κλιμακωτή συνεισφορά των εταιρειών η οποία έχει συμφωνηθεί στα €500 – 1500.

Προχωρεί επίσης το μέτρο για αύξηση της φορολογίας επί των τόκων στις καταθέσεις από 10% σε 15%.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε, όπως αναμενόταν, να προχωρήσει σε φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας αλλά και στην προώθηση του τεκμηρίου της απόδειξης – μέτρο για περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Οι συντεχνίες, με τη σειρά τους, φαίνεται να έχουν δεχθεί την ενίσχυση της μισθολογικής συνεισφοράς των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου στο 3% επί του μισθού όλων των εργαζομένων για τρία χρόνια.

Με το μέτρο αυτό θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία €360 εκ., αναφέρουν οι συνδικαλιστές, έναντι €70 εκ. που ήταν η προηγούμενη πρόταση.

Αγκάθι το συνταξιοδοτικό

Αγκάθι φαίνεται να παραμένει πάντως το συνταξιοδοτικό. Οι συντεχνίες φαίνεται να συμφωνούν με την αύξηση των εισφορών από 0,8% σε 2% για το ταμείο χήρων και ορφανών και για μερική συνεισφορά μέχρι 4% στο ταμείο συντάξεως.

Φαίνεται να συμφωνούν επίσης στις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τους νεοεισερχόμενους.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το μέτρο που αφορά τον υπολογισμό της σύνταξης και του εφάπαξ στο μέσο όρο των μισθών των τελευταίων 30 μηνών και όχι στον τελευταίο μήνα για τους υφιστάμενους υπαλλήλους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι ηγεσίες των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ θα συνεχίσουν τη διαβούλευση την Τρίτη με τον νέο υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, ενώ το απόγευμα θα παρακαθίσουν σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για οριστικοποίηση του πακέτου με στόχο να επικυρωθεί την επομένη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσαν χθες οι συνδικαλιστές, στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθηθεί το πακέτο εντός των επόμενων βδομάδων για ψήφιση.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |