Friday, August 5, 2011

Καταθέσεις: Χάσαμε 1.8 δις τον Ιούνιο


Καταθέσεις: Χάσαμε 1.8 δις τον Ιούνιο

Σημαντική μείωση περίπου 1% σημείωσαν οι καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο κατά τον μήνα Ιούνιο.

Ουσιαστικά εξανεμίστηκε η μεγάλη αύξηση των 2δις που παρουσιάστηκε τον Μάιο και η οποία έγινε δεχθεί με ανακούφιση, ως απάντηση κόντρα στις υποβαθμίσεις και προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης.

Οι καταθέσεις σημείωσαν σημαντική μείωση από το ποσό ρεκόρ των 72.8δις ευρώ τον Μάιο σε 71δις ευρώ στα τέλη Ιουνίου. Μεγάλη φυγή καταθέσεων σημειώθηκε από κατοίκους εσωτερικού ενώ μικρότερη από κατοίκους τρίτων χωρών. Αντίθετα, οι καταθέσεις από χώρες μέλη της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 300 περίπου εκατομμύρια.

Η τελευταία μεγάλη μείωση που σημειώθηκε στις καταθέσεις, ήταν το Σεπτέμβρη του 2010 όταν μειώθηκε κατά περίπου 1δις πέφτοντας από 67.7δις σε 66.7δις. Πάντως, τραπεζικοί κύκλοι καθησυχάζουν πως η μείωση οφείλεται στο βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα των νέων καταθέσεων Μαΐου, που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Δεν αποτελεί δηλαδή μία φυγή μακροχρόνιων καταθέσεων από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Συνολικά 1.7δις ευρώ χάθηκαν από καταθέσεις εσωτερικού με τη κεντρική κυβέρνηση να αποσύρει 108εκ. ευρώ κι άλλα 14εκ. οι υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες. Ποσό 1.4δις ευρώ αποσύρθηκε από ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και 200 περίπου εκατομμύρια από ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία. Αντίθετα, οι καταθέσεις νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά περίπου 60εκ. ευρώ.

Πάντως, τραπεζικοί κύκλοι αναμένουν με ιδιαίτερη ανυπομονησία τα απότελέσματα Ιουλίου και Αυγούστου όπου θα διαφανεί η τάση που επικρατεί στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις καταθέσεις.



source: sigmalive.com

No comments:

Share |