Tuesday, July 12, 2011

Η Κύπρος μετρά τις πληγές της από τις εκρήξεις


Η Κύπρος μετρά τις πληγές της από τις εκρήξεις


Με πιο βαριά ατζέντα θα συναντηθούν αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι αρχηγοί των κομμάτων για την οικονομία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Stockwatch.

Η χθεσινή φονική έκρηξη στο Μαρί και οι ζημιές που έχουν προκαλέσει στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμού του Βασιλικού έχουν δημιουργήσει ακόμα πιο δύσκολα δεδομένα για την πολιτική ηγεσία του τόπου, που καλείται να προλάβει νέες υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους και την περαιτέρω επιδείνωση του κόστους δανεισμού.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναμένεται, όπως είπε, «να ενημερώσει τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το ύψος των ζημιών που έχουν προκληθεί στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού και τις προεκτάσεις των ζημιών στην πραγματική οικονομία λόγω του ότι ο σταθμός βγήκε εκτός λειτουργίας, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα».

Μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στην ασφαλιστική κάλυψη ύψους €700 εκ. που έχει η Αρχή Ηλεκτρισμού για τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, εναποθέτει τις ελπίδες του ο ημικρατικός οργανισμός για να αποφύγει την οικονομική καταστροφή.

Η επόμενη μέρα της χθεσινής πολύνεκρης έκρηξης στο Μαρί είναι σίγουρα η δυσκολότερη για την ΑΗΚ μετά το 1974, αφού καλείται να διαχειριστεί την καταστροφή της μεγαλύτερης της επένδυσης και την ηλεκτροδότηση της Κύπρου με τη μισή περίπου δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.


Η ανέγερση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό υπολογίζεται ότι κόστισε πέραν του €1 δισ. με σημερινές τιμές.

Ασφάλιση

Ο ΓΔ της ΑΗΚ, Στέλιος Στυλιανού, δήλωσε αργά χθες το βράδυ στη StockWatch ότι ο σταθμός είναι ασφαλισμένος για €700 εκ. με την Atlantic Insurance.

Μιλώντας επίσης στη StockWatch ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Χάρης Θράσου, δήλωσε ότι ακόμη δεν έχουν υπολογιστεί οι ζημιές στο σταθμό.

Οι νομικοί σύμβουλοι της Αρχής επικοινώνησαν με την ασφαλιστική εταιρεία στην Κύπρο η οποία με τη σειρά της επικοινώνησε με τους αντασφαλιστές στο εξωτερικό, ανέφερε ο πρόεδρος του ημικρατικού οργανισμού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Atlantic, οι αντασφαλιστές της είναι οι Swiss Re, Munich Re, η CCR και η Scor.

Αργότερα ο κ. Θράσου ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή του Sigma ότι το ύψος του ασφαλίστρου του Σταθμού Βασιλικού αγγίζει τα €600 εκ., προσθέτοντας ότι ήδη εκπρόσωποι της ασφαλιστικής εταιρείας μετέβησαν στην περιοχή.

«Πιστεύουμε», είπε ο κ. Θράσου, ότι «εάν επιτευχτεί αυτό και πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο αυτό, τότε η ΑΗΚ θα μπορέσει οικονομικά να αντεπεξέλθει με πολύ λίγες ζημιές».

Το κόστος

«Αν η καταστροφή είναι ολική στο σταθμό του Βασιλικού, τότε το κόστος των ζημιών ξεπερνά το €1 δισ.», ανέφερε ο ΓΔ της ΑΗΚ στη StockWatch.

Οι ζημιές δεν έχουν όμως καταγραφεί μέχρι στιγμής αφού η είσοδος στο σταθμό παραμένει δύσκολη.

«Εάν δεν επιλυθούν τα θέματα ασφάλειας και εισέλθουμε στον εσωτερικό χώρο του σταθμού, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τις ζημιές που έχουν προκληθεί».

«Σίγουρα ο σταθμός θα είναι εκτός λειτουργίας για αρκετό χρονικό διάστημα. Τώρα αν θα είναι τρεις, εννέα ή δώδεκα μήνες δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας το πω με υπευθυνότητα».

Το πρόβλημα

Η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τη λειτουργία του σταθμού Δεκέλειας και Μονής ανέρχεται γύρω στα 690MW, ενώ η ζήτηση υπερβαίνει τα 1000MW τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Υπάρχει δηλαδή αυτή τη στιγμή ένα έλλειμμα στην παραγωγή της τάξης των 350MW», είπε.

«To μόνο όπλο που έχει αυτή τη στιγμή η Αρχή Ηλεκτρισμού είναι η καλύτερη δυνατή διαχείριση της παραγωγής που διαθέτει ώστε να υπάρχει ισοζυγισμένη διακοπή στους καταναλωτές».

Έκτακτα μέτρα

Τα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνουν «το διαχωρισμό της Κύπρου σε 13 περιφέρειες με εξαίρεση κάποιες βασικές υπηρεσίες όπως νοσοκομεία, αεροδρόμια, υπηρεσίες στις οποίες θα παραχωρείται απρόσκοπτα ηλεκτρικό ρεύμα και σε βιομηχανικές μονάδες και άλλες βασικές περιοχές όπως τουριστικές».

«Οι υπόλοιπες περιοχές χωρίστηκαν σε 13 ομάδες στις οποίες θα γίνεται εκ περιτροπής διακοπή ηλεκτρισμού για δύο ώρες».

Με απλά λόγια, είπε, «θα κόβεται το ρεύμα σε κάθε σπίτι/νοικοκυριό για δύο ώρες και αυτή η διαδικασία θα ξεκινά από τις 7πμ μέχρι τα μεσάνυκτα».

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια από σήμερα ώστε να εξευρεθεί ο τρόπος να ειδοποιούνται εκ των προτέρων οι καταναλωτές για την ώρα που θα γίνεται η διακοπή ρεύματος.

Άμεσες λύσεις

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να εισαχθεί ηλεκτρικό ρεύμα με πλωτές μονάδες.

«Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εμπορίου εξετάσαμε προτάσεις από κυβερνήσεις άλλων χωρών, κυρίως από την Ελλάδα, οι οποίες θα εξεταστούν σε διακρατικό για εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με πλωτή μονάδα».

«Είμαστε έτοιμοι μόλις δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση να ενοικιάσουμε μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού ώστε να καλυφθεί η ζήτηση και να επανέλθει η ομαλότητα στο σύστημα».

Ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, ανέφερε χθες ότι το υπουργείο είναι σε επαφή και διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση και είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και με τον Υφυπουργό Ενέργειας και ήδη έχουν εντοπισθεί δύο γεννήτριες ισχύος 60ΜW η καθεμία, οι οποίες αναμένονται το συντομότερο στην Κύπρο.

Τριήμερο Εθνικό Πένθος

Δώδεκα είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί από τις ισχυρές εκρήξεις, που σημειώθηκαν χθες στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", στην περιοχή Ζύγι - Μάρι, έξω από τη Λεμεσό της Κύπρου, μεταδίδει το ΑΠΕ. Συνολικά 62 είναι οι τραυματίες εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, διοικητής της ναυτικής βάσης, είναι μεταξύ των 12 νεκρών.

Ο γιος του αδικοχαμένου διοικητή, Νικόλας, κατήγγειλε στην τηλεόραση του ΡΙΚ ότι τόσο ο πατέρας του, όσο και άλλοι αξιωματικοί του ναυτικού, τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη καταστροφής ή απομάκρυνσης των πυρομαχικών που φυλάγονταν στη ναυτική βάση, αλλά , όπως είπε, οι προειδοποιήσεις τους " έπεσαν στο κενό".

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο διοικητής της βάσης είχε αποστείλει επιστολές προς το Υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους από τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα.

Το δε ΚΥΠΕ, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σημειώνονταν αναφλέξεις στα κιβώτια που περιείχαν την πυρίτιδα.

Η Αστυνομία σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά διερευνά τα αίτια της έκρηξης στη ναυτική βάση, ενώ έχουν κληθεί και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

source: euro2day.com.cy

No comments:

Share |