Thursday, June 30, 2011

Toyota: Ανάκληση 110.000 υβριδικών στις ΗΠΑ


Toyota: Ανάκληση 110.000 υβριδικών στις ΗΠΑ

Οι καταγγελίες δεκάδων Αμερικανών πολιτών ότι το υβριδικό SUV τους, τους εγκατέλειπε στα μισά του δρόμου, οδήγησαν στην ανάκληση περισσότερων από 110.000 οχημάτων της Toyota για πιθανό πρόβλημα στους ημιαγωγούς.

Οι καταγγελίες δεκάδων Αμερικανών πολιτών ότι το υβριδικό SUV τους, τους εγκατέλειπε στα μισά του δρόμου, οδήγησαν στην ανάκληση περισσότερων από 110.000 οχημάτων της Toyota για πιθανό πρόβλημα στους ημιαγωγούς.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, υπάρχει περίπτωση τα οχήματα - 45.500 υβριδικά Highlander και 36.700 Lexus RX 400h - να σταματήσουν ξαφνικά εξαιτίας ηλεκτρολογικού προβλήματος, που θα μπορούσε να προκαλέσει κάψιμο της ασφάλειας.

Οι ανακλήσεις αφορούν κυρίως την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, καθώς και κάποιες περιπτώσεις σε Καναδά, Αυστραλία και Νότιο Κορέα. Η Toyota ανακοίνωσε ότι «προσπαθεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα ανταλλακτικά» και θα επικοινωνήσει σύντομα με τους ιδιοκτήτες, έτσι ώστε να επιθεωρήσει τα οχήματά τους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ομίλου στις ΗΠΑ, δεν υπάρχουν πληροφορίες για ατυχήματα εξαιτίας του συγκεκριμένου προβλήματος. Όσο για την ανάκληση, επισημαίνεται ότι γίνεται σε εθελοντική βάση.

Απειλείται η πρωτιά

Αυτό είναι το τελευταίο μεγάλο πλήγμα για τον ιαπωνικό όμιλο που μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, έχει ανακαλέσει σχεδόν 12 εκατομμύρια οχήματα. Αναλυτές αποδίδουν τα προβλήματα στις προσπάθειες ταχείας επέκτασης που καταβάλλει η Toyota για να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση και οι οποίες φαίνεται πως έχουν επιπτώσεις στο σύστημα ελέγχου ποιότητας.

«Ενδέχεται να έγιναν συμβιβασμοί σε ό,τι αφορά τα πρότυπα ποιότητας», εκτιμά ο Βίβεκ Βάιντια του ερευνητικού ομίλου Frost&Sullivan, υπενθυμίζοντας ότι ειδικά στις ΗΠΑ, η Toyota ήταν η μοναδική μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία που είδε τις πωλήσεις της να καταγράφουν πτώση το 2010. «Έχασαν την καλή τους φήμη και δεν έχει νόημα να το κρύβουν ή να το αρνούνται».

Τα προβλήματα επέτειναν ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία, καθώς η παραγωγή διακόπηκε, όχι μόνο στη χώρα, αλλά και σε εργοστάσια του εξωτερικού. Ο όμιλος προειδοποίησε στις αρχές του μήνα ότι τα κέρδη του για το τρέχον έτος θα είναι μειωμένα κατά το εν τρίτο.

«Σύμφωνα με διάφορες προβλέψεις που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι πολύ πιθανό η General Electric να ξαναβρεθεί στην πρώτη θέση», λέει ο Βάιντια. «Κινούνται ανοδικά στις ΗΠΑ, τα πηγαίνουν πολύ καλά στην Κίνα και έχουν αναδιοργανωθεί σε άλλες νευραλγικές αγορές, όπως της Ινδίας. Είναι η μοναδική εταιρεία που μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την Toyota».

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |