Thursday, June 30, 2011

Στα ύψη το κόστος δανεισμού


Στα ύψη το κόστος δανεισμού

Σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα εκτινάχθηκε σήμερα το κόστος του κρατικού δανεισμού, με τις μεγάλες τράπεζες να απέχουν από τη μεγαλύτερη φετινή έκδοση, που φαίνεται να καλύφθηκε κυρίως από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Η μέση απόδοση των γραμματίων διετούς διάρκειας που πρόσφερε σήμερα σε δημοπρασία η κυβέρνηση ανήλθε στο 5% με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά €15 εκ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, λήφθηκαν ανταγωνιστικές προσφορές ύψους €667,6 εκ. και οι μη-ανταγωνιστικές προσφορές €47 εκ.

Έγιναν αποδεκτές όλες οι προσφορές συνολικού ύψους €714,6 εκ.

Είναι η μεγαλύτερη φετινή έκδοση του υπουργείου, που έχει δανειστεί γύρω στο €1,2 δισ. από την εγχώρια αγορά το 2011, κυρίως σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Η κατώτατη και ανώτατη τιμή των ανταγωνιστικών προσφορών που έγιναν αποδεκτές ήταν €990,07 για κάθε €1000 ονομαστικής αξίας Κρατικών Ονομαστικών Χρεογράφων Αναπτύξεως που αντιπροσωπεύει ετήσια απόδοση μέχρι τη λήξη ύψους 5%.

Στην προηγούμενη έκδοση γραμματίων διετούς διάρκειας, τον περσινό Ιανουάριο, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,07%.

Παρά την απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού, το ύψος των εγχώριων αποδόσεων παραμένει αισθητά πιο κάτω από ότι στις διεθνείς αγορές, αποτρέποντας τη συμμετοχή των μεγάλων τραπεζών.

Σύμφωνα με γνώστες του θέματος, οι δύο μεγάλες τράπεζες απείχαν από τη σημερινή έκδοση.

Η απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου έφθασε σήμερα για πρώτη φορά το 8,18%, στο ψηλότερο σημείο από το Φεβρουάριο του 2010 όταν εκδόθηκε με επιτόκιο 4,68%.

Τον περσινό Αύγουστο το επιτόκιο είχε μειωθεί στο 3,81%.

Η αύξηση των 417 μονάδων βάσης αντιστοιχεί με πρόσθετους ετήσιους τόκους €42 εκ. για κάθε δισεκατομμύριο που θα δανείζεται από τις ευρωπαϊκές αγορές η κυβέρνηση.

Το κυπριακό πενταετές ομόλογο έφθασε σήμερα το 8,55% με λήξη το Νοέμβριο του 2015, που το καθιστά ελκυστικό για όσους fund managers έχουν άμεση πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, σε σχέση με τις εγχώριες εκδώσεις. Η έκδοση πενταετούς ομολόγου έκλεισε πριν τρεις βδομάδες με μέση απόδοση 5,56%.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |