Monday, June 27, 2011

S&P Valuation: Στα $100 δισ. οι απώλειες εάν υποβαθμιστούν οι ΗΠΑ


S&P Valuation: Στα $100 δισ. οι απώλειες εάν υποβαθμιστούν οι ΗΠΑ


Με απώλειες έως 100 δισ. δολαρίων θα έρθουν αντιμέτωποι οι κάτοχοι ομολόγων των ΗΠΑ σε περίπτωση που η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου χάσει την αξιολόγηση “AAA”, σύμφωνα με έρευνα της S&P Valuation and Risk Strategies, η οποία αποτελεί θυγατρική της McGraw-Hill.

Όπως μεταδίδει το CNBC, σύμφωνα με την έρευνα, μία υποβάθμιση η οποία θα οδηγήσει σε αυξημένες αποδόσεις και χαμηλότερες τιμές, θα έχει ως συνέπεια την αύξηση κατά 2,3 δισ. έως 3,75 δισ. δολ. των τόκων που πληρώνει ετησίως το υπουργείο Οικονομικών της χώρας για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος των 1 τρισ. δολ.

“Εάν η Standard & Poor’s ή οποιοσδήποτε άλλος σημαντικός οίκος υποβαθμίσεις τις ΗΠΑ, οι τίτλοι του δημοσίου θα χάσουν αξία, πιθανόν έως 100 δισ. δολ.,” αναφέρει οι αναλυτές της S&P Valuation and Risk Strategies.

Σημειώνεται πως τον Απρίλιο η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση των ΗΠΑ υποβαθμίζοντας το outlook σε αρνητικό λόγω του ελλείμματος και του κινδύνου πως δεν θα μειωθεί σημαντικά έως το 2013. Από τη μεριά της η Moody’s έχει ανακοινώσει πως θα θέσει σε αναθεώρηση την αξιολόγηση της χώρας εάν δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο στις συζητήσεις για την αύξηση του ορίου χρέους πριν τη διορία της 2ας Αυγούστου.

Ο γενικός διευθυντής της S&P Valuation and Risk Strategies, Michael Thompson, σημειώνει πως η ανάλυση έχει ως υπόθεση εργασίας πως ζήτημα της αύξησης του ορίου για το χρέος έχει επιλυθεί και εστιάζει στην αντιμετώπιση από το κογκρέσο του μακροπρόθεσμου δημοσιονομικού outlook.

Η ανάλυση έχει ως συμπέρασμα πως η υποβάθμιση της αξιολόγησης σε “AA” ή σε “A” θα οδηγήσει σε πτώση 2% και 3,2% των τιμών των 10ετών ομολόγων αντίστοιχα, ενώ η τιμή του 30ετούς ομολόγου θα υποχωρήσει 3,9% και 6,3% βάσει των παραπάνω σεναρίων.



source: capital.gr

No comments:

Share |