Monday, June 27, 2011

Bloomberg: Θα ζητηθεί περαιτέρω αμκ για τις 30 μεγαλύτερες τράπεζες


Bloomberg: Θα ζητηθεί περαιτέρω αμκ για τις 30 μεγαλύτερες τράπεζες


Η Deutsche Bank, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, και η UniCredit, είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα χρειαστεί να αυξήσουν περαιτέρω το κεφάλαιό τους, καθώς οι αρχές απέρριψαν τις ενστάσεις τους ότι οι αυστηρότεροι κανόνες θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Οι αρχές συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Βασιλεία, και συμφώνησαν να ζητήσουν από τις 30 μεγαλύτερες, συστημικά, τράπεζες παγκοσμίως, να αυξήσουν το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, κατά 2,5% από το 7% που απαιτείται τώρα.

Ακόμη, απέρριψαν τις αιτήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών να περιλαμβάνονται στη μέτρηση για την επίτευξη των στόχων, και τα υβριδικά κεφάλαια, όπως είναι τα ομόλογα ενδεχόμενης μετατροπής. Οι μεγαλύτερες τράπεζες θα χρησιμοποιούν κυρίως κέρδη και κοινές μετοχές.

Τα πιστωτικά ιδρύματα είχαν προσπαθήσει να πείσουν τις αρχές να μην ζητηθεί η περαιτέρω αύξηση των κεφαλαίων που υποχρεούνται να διακρατούν, δηλώνοντας πως κάτι τέτοιο ρισκάρει να «βαλτώσει» την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Αρκετές μάλιστα τράπεζες έφθασαν στο σημείο να προσπαθούν να αποφύγουν την κατηγοριοποίησή τους ως συστημικά σημαντικές.

Η απόφαση αυτή είναι πλήγμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες ταλανίζονται από την κρίση χρέους και είχαν προωθήσει τη χρήση υβριδικών τίτλων για να συμμορφωθούν με τις επιπρόσθετες απαιτήσεις των αρχών.

«Πιθανότατα θα είναι ο καταλύτης για το τελευταίο κύμα των αμκ, με τις UniCredit, Deutsche bank και τις τρεις κορυφαίες γαλλικές τράπεζες, να χρειάζονται να αυξήσουν το κεφάλαιό τους», δήλωσε ο Christopher Wheeler, τραπεζικός αναλυτής της Mediobanca, προσθέτοντας πως «νικήτριες είναι οι αμερικανικές τράπεζες».


source: capital.gr

No comments:

Share |