Tuesday, June 28, 2011

Ρωσική χείρα βοηθείας για το χρέος


Ρωσική χείρα βοηθείας για το χρέος

Ρωσική χείρα βοηθείας ψάχνει το υπουργείο Οικονομικών για χρηματοδότηση μέρους του χρέους των €2,7 δισ. που λήγει μέχρι τις αρχές του 2012.

Ο υπουργός Οικονομικών προγραμματίζει road shows τον Ιούλιο στη Ρωσία, μέσω των οποίων θα επιχειρήσει να πείσει ρωσικές τράπεζες και επιχειρηματίες να επενδύσουν σε κυπριακά ομόλογα.

Το υπουργείο βρίσκεται επίσης σε επαφές με τράπεζα ρωσικών συμφερόντων για χρηματοδότηση μέρους του χρέους (γύρω στα €500 εκ., σύμφωνα με γνώστες του θέματος) που λήγει τον Ιούλιο.

Μέχρι πρόσφατα, το υπουργείο έκανε road shows στις δυτικές πρωτεύουσες από όπου άντλησε γύρω στα €3 δισ. την τελευταία διετία.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται όμως στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων καθιστούν αποτρεπτικό τον εξωτερικό δανεισμό, αφού το δεκαετές ομόλογο της Κύπρου έφθασε χθες το 7,83% έναντι 4,68% που ήταν όταν εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2010.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι πάντως κρίσιμοι για το θέμα του κυπριακού χρέους.

Το υπουργείο ανακοίνωσε χθες τη μεγαλύτερη φετινή έκδοση ύψους €700 εκ. και ευελπιστεί ότι θα καλυφθεί πλήρως.

Είναι η ένατη φορά φέτος που το υπουργείο καταφεύγει στην εγχώρια αγορά για δανεισμό έχοντας ήδη αντλήσει €1,2 δισ. από την αρχή του έτους.

Το υπουργείο θα εκδώσει διετή χρεόγραφα αναπτύξεως με τόκο 4,50% με δημοπρασία που θα γίνει αύριο. Ελπίζει να υπερκαλυφθεί η έκδοση και σημειώνει στην ανακοίνωση ότι, σε περίπτωση υπερκάλυψης της ονομαστικής αξίας της έκδοσης, ο υπουργός Οικονομικών δύναται να αποφασίσει αύξηση του ποσού της έκδοσης.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι η έκδοση αναμένεται να καλυφθεί κυρίως από Συνεργατικά που διαθέτουν ομόλογα €800 εκ. που λήγουν τους επόμενους μήνες.

Εντός του επόμενου μήνα λήγουν επίσης ομόλογα €100 εκ. περίπου μιας εκ των τραπεζών, οπότε και θα διαφανούν οι μελλοντικές προθέσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων σε σχέση με την αναχρηματοδότηση του χρέους.

Προς το παρόν, πάντως, η προοπτική δανεισμού από την ευρωπαϊκή αγορά παραμένει απομακρυσμένη καθώς οι συνεχείς υποβαθμίσεις της Κύπρου και η διασύνδεση της με την Ελλάδα καθιστούν το κόστος απαγορευτικό.

Η αύξηση της απόδοσης του κυπριακού ομολόγου στα επίπεδα του 8% συνεπάγεται αύξηση στο κόστος δανεισμού της Κύπρου την επόμενη φορά που θα εκδώσει χρέος στις διεθνείς αγορές.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης για αναχρηματοδότηση του χρέους αναμένεται να συμπέσουν σε κάποιο βαθμό με τις υποβαθμίσεις από τους οίκους Moody’s και Standard and Poor’s που αναμένονται στα μέσα Ιουλίου.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι μέχρι τότε θα έχουν ληφθεί κάποια μέτρα για περιορισμό του ελλείμματος, που θα δώσουν κάποια εφόδια στους τεχνοκράτες του υπουργείου στην προσπάθεια εξεύρεσης νέων πηγών χρηματοδότησης.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |