Friday, June 24, 2011

ΗΠΑ: Αδιέξοδο για τη μείωση του χρέους


ΗΠΑ: Αδιέξοδο για τη μείωση του χρέους

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν χθες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τη μείωση του ελλείμματος στις ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζον Κάιλ και Μιτς Μακόνελ αποχώρησαν υποστηρίζοντας ότι δεν θα εγκριθεί από το Κογκρέσο συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου. Οι ηγέτες των Δημοκρατικών είχαν ζητήσει προχθές αύξηση των δαπανών και φοροαπαλλαγές, με σκοπό την τόνωση της οικονομίας, δημιουργώντας ένα ακόμη εμπόδιο στις προσπάθειες των δύο κομμάτων να αποφευχθεί στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου στις αρχές του Αυγούστου.

Πιέσεις

Οι Δημοκρατικοί διαπραγματεύονται με τους Ρεπουμπλικάνους για την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας, που είναι 14,3 τρισ. δολ., με τους δεύτερους να ασκούν πιέσεις για μειώσεις δαπανών. Λίγο πριν, η Moody΄s επισήμανε τον κίνδυνο οι ΗΠΑ όχι μόνο να απολέσουν αλλά και να μην ανακτήσουν σύντομα την πιστοληπτική αξιολόγηση Aaa, σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο δανεισμού της χώρας, προκαλώντας έστω μία βραχύβια στάση πληρωμών.

«Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι είναι μηδενικές οι πιθανότητες για μία έστω βραχύβια στάση πληρωμών. Όμως, εάν αυτό συμβεί, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα», σχολίασε ο Στίβεν Χις, της Moody΄s. Η Moody΄s, στις 2 του μηνός, προειδοποίησε ότι προσανατολίζεται σε αρνητική αναθεώρηση της αξιολόγησής της για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, εκτός εάν επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι θα πράξει το ίδιο μέσα στους επόμενους μήνες σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει σε σχέδιο μείωσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ, μέσα στα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |