Sunday, May 22, 2011

S&P: Καμπανάκι για την Ιταλία


S&P: Καμπανάκι για την Ιταλία

Σε απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον της ιταλικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s. Συγκεκριμένα, περιέκοψε το outlook της χώρας από «σταθερό» σε «αρνητικό», διατηρώντας, όμως, την αξιολόγηση «A+» για το μακροπρόθεσμο χρέος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, «οι σημερινές προοπτικές ανάπτυξης είναι ασθενείς και η πολιτική στράτευση για μεταρρυθμίσεις που να μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα μοιάζει αβέβαιη».

Σε ό,τι αφορά την διαχείριση του δημόσιου χρέους, η Standard & Poor΄s σημειώνει ότι «η πιθανή πολιτική ακινησία μπορεί να συμβάλλει στην χαλάρωση της όλης διαχείρισης του χρέους. Κατά συνέπεια, πιστεύουμε ότι πιθανότητες της Ιταλίας να μειώσει το δημόσιο χρέος της έχουν μειωθεί».

Παρόμοια είναι η εκτίμηση και για την οικονομική ανάκαμψη: «θεωρούμε ότι τα δομικά μέτρα που ελήφθησαν το 2010 και εκείνα που περιέχονται στο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρύθμισης που ανανεώθηκε πρόσφατα, δεν επαρκούν για να δοθούν κίνητρα, μεσοπρόθεσμα, στην οικονομική ανάπτυξη», επισημαίνει ο οίκος.

«Η Ιταλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πολιτικής παράλυσης. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει και πρόκειται να εντατικοποιήσει τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων και σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο του δημοσίου, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η προετοιμασία των μέτρων για να επιτευχθεί η δέσμευση του μηδενισμού της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ, εντός του 2014», τονίζει το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |