Thursday, April 28, 2011

Νέα επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα


Νέα επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα

Νέα επιδείνωση παρουσίασαν οι οικονομικές προσδοκίες τον Απρίλιο λόγω της χειροτέρευσης του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ επιδείνωση παρατηρείται και στο λιανικό εμπόριο.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας υποχώρησε κατά 2,8 μονάδες τον Απρίλιο στις 87,4 μονάδες από 90,2 μονάδες το Μάρτιο του 2011. Είναι ο δεύτερος συνεχής μήνα που το κλίμα παρουσιάζει επιδείνωση, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η παρατηρούμενη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών, που είχε μέχρι τώρα ιδιαίτερα θετική συμβολή στην ανάκαμψη των οικονομικών προσδοκιών. Στις υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν και το χρηματοοικονομικό κλάδο, το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σχέση με το Μάρτιο.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους. Επίσης, λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση της ζήτησης και της απασχόλησης τους επόμενους τρεις μήνες. Στα ίδια επίπεδα με το Μάρτιο παρέμειναν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση τους επόμενους μήνες. Αντίθετα, περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε στο -7 από 1 το Μάρτιο και είναι η χαμηλότερη από τον περασμένο Αύγουστο.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης.

Περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν μείωση στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές και στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες. Επιπλέον, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν αύξηση των αποθεμάτων τους. Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με το Μάρτιο παρέμειναν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις και την απασχόληση τους επόμενους μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -26 από -22 τον προηγούμενο μήνα.

Κατασκευές

Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα. Οι επιχειρήσεις στον τομέα των κατασκευών συνεχίζουν να αξιολογούν δυσμενώς την οικοδομική δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες, τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books) και τις προοπτικές απασχόλησης στον τομέα. Σε σχέση με το Μάρτιο, περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις τιμές πώλησης τους επόμενους
Μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων παρέμεινε στο -46 όση ήταν και τον προηγούμενο μήνα.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρέμεινε στα ίδια αρνητικά επίπεδα με το Μάρτιο. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να αξιολογούν δυσμενώς τόσο την καταλληλότητα της τρέχουσας χρονικής στιγμής για αποταμίευση, όσο και την πιθανότητα αποταμίευσης τους επόμενους 12 μήνες. Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα παρέμεινε η εκτίμηση τους για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και οι προσδοκίες τους για τους επόμενους 12
μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων παρέμεινε στο -33.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -9 από -16.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |