Thursday, April 28, 2011

Μία "ανάσα" από τα $1,49 το ευρώ με... τις ευλογίες της Fed


Μία "ανάσα" από τα $1,49 το ευρώ με... τις ευλογίες της Fed


Η «άρνηση» της Fed να δώσει σημάδια σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και η «επιμονή» της στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων οδηγούν σε νέα πτώση το δολάριο, την οποία εκμεταλλεύεται το ευρώ και καταγράφει νέο υψηλό 17 μηνών, μία «ανάσα» από τα $1,49.

Το ευρώ, η στερλίνα, το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Καναδά ωφελήθηκαν από τις εξελίξεις και σημείωσαν νέα άνοδο έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, οι κεντρικές τράπεζες της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης και της Μαλαισίας πούλησαν τα νομίσματά τους για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από την διολίσθηση του δολαρίου που απειλεί τις εξαγωγές τους.

«Η αδυναμία του δολαρίου δείχνει διάχυτη, ενώ η διάθεση ανάληψης κινδύνου παραμένει ισχυρή», σχολιάζει ο Emmanuel Ng, αναλυτής συναλλάγματος της OCBC Bank. Η διολίσθηση του δολαρίου επιταχύνθηκε μετά τη συνέντευξη τύπου της Fed όπου ο Ben Bernanke τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 600 δισ. δολαρίων έως το τέλος Ιουνίου και θα διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για εκτεταμένη περίοδο.

Το ευρώ κινείται αυτή την ώρα στην περιοχή των 1,4846 δολαρίων, σημειώνοντας κέρδη 0,40% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ νωρίτερα στις ασιατικές συναλλαγές έφτασε έως το εντυπωσιακό επίπεδο των 1,4882 που είναι υψηλό 17 μηνών.

Το δολάριο υποχωρεί έναντι του ιαπωνικού γεν σε ποσοστό 0,54% στα 81,70 γεν, μετά τη χθεσινή σημαντική άνοδο, ενώ έναντι της στερλίνας σημειώνει απώλειες 0,45% στα 1,6698 δολάρια. Νέο ιστορικό χαμηλό για το δολάριο έναντι του ελβετικού φράγκου στα 0,8723 φράγκα.

Στις υπόλοιπες ισοτιμίες, το ευρώ υποχωρεί οριακά 0,12% έναντι της στερλίνας στις 0,8883 στερλίνες και σε ποσοστό 0,28% έναντι του ιαπωνικού γεν, στα 121,133 γεν. Το δολάριο Αυστραλίας διαπραγματεύεται με κέρδη 0,42% στα 1,0917 και πλησιάζει ακόμη περισσότερο στο εκπληκτικό επίπεδο των 1,100 δολαρίων καθώς νωρίτερα ενισχύθηκε έως τα 1,0948 δολάρια.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η αδυναμία του δολαρίου οφείλεται στους παίκτες της αγοράς που χρησιμοποιούν το δολάριο για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε διάφορους επενδυτικούς τίτλους καθώς τα αμερικανικά επιτόκια ενδέχεται να παραμείνουν χαμηλά για αρκετό διάστημα.

Αργότερα μέσα την ημέρα, οι επενδυτές αναμένεται να εστιάσουν στα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, με την εκτίμηση για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πρώτου τριμήνου και τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.



source: capital.gr

No comments:

Share |