Tuesday, April 19, 2011

Το "ΑΑΑ" των ΗΠΑ θα τα... εκατοστίσει;


Το "ΑΑΑ" των ΗΠΑ θα τα... εκατοστίσει;

Η χθεσινή απόφαση της Standard&Poor’s να υποβαθμίσει -για πρώτη φορά στην ιστορία του οίκου- σε «αρνητικό» το outlook του αμερικανικού κρατικού χρέους ήρθε να ταράξει τα «νερά» για μία αξιολόγηση που παραμένει αμετάβλητη εδώ και… σχεδόν έναν αιώνα.

Από το 1917, πριν ακόμα λήξει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, πρώτη η Moody’s τοποθέτησε τις ΗΠΑ στην ανώτατη πιστοληπτική διαβάθμιση και έκτοτε η αξιολόγηση αυτή δεν έχει μεταβληθεί ούτε μία φορά, ούτε από τη Moody’s, ούτε από τους άλλους δύο «μεγάλους» οίκους.

Τόσο η Standard&Poor’s όσο και η Fitch Ratings από ιδρύσεώς τους αξιολογούν κατ’ επανάληψη τις ΗΠΑ με “AAA”. Βέβαια, η χθεσινή υποβάθμιση του αμερικανικού outlook από την S&P δεν είναι η μοναδική στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η Fitch Ratings ήταν η πρώτη που αμφισβήτησε την ποιότητα του αμερικανικού χρέους, τοποθετώντας το σε «επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση» (Rating Watch Negative) στις 13 Νοεμβρίου του 1995 (έως τον Ιανουάριο του 1996).

Το ίδιο έκανε το 1996 και η Moody’s, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν αρνηθεί να συναινέσουν στην αύξηση της «οροφής χρέους» του αμερικανικού προϋπολογισμού, όπως ζητούσε η κυβέρνηση των Δημοκρατικών.

Τελικά οι ΗΠΑ απέφυγαν την υποβάθμιση και στις δύο περιπτώσεις.

Οι μόνοι που... «τόλμησαν» να προχωρήσουν σε υποβάθμιση -κατά μία βαθμίδα- ήταν οι αναλυτές του κινεζικού οίκου αξιολόγησης Dagong, το Νοέμβριο του 2010. Η αξιολόγηση που έδωσαν τότε στις ΗΠΑ ήταν “Α+”, από “AA” προηγουμένως, με αρνητικό outlook.

Μετά τη χθεσινή κίνηση της S&P, μένει να φανεί αν θα ακολουθήσουν και οι άλλοι δύο οίκοι.

Μένει να φανεί επίσης, αν τελικά θα μεταβληθεί το αμερικανικό “ΑΑΑ”, που επιβιώνει αλώβητο εδώ και 94 χρόνια. Και αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα πρόκειται κυριολεκτικά για την «υποβάθμιση του αιώνα»...



source: capital.gr

No comments:

Share |