Monday, March 21, 2011

Moody΄s: Ανεπαρκές το ταμείο στήριξης των κυπριακών τραπεζών


Moody΄s: Ανεπαρκές το ταμείο στήριξης των κυπριακών τραπεζών

Ανεπαρκές χαρακτηρίζει η Moody΄s το ύψος του ταμείου για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου (FSF) της Κύπρου που πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας στα πρότυπα της Σουηδίας.

Όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο Credit Outlook, ο οίκος θεωρεί πως τα 50 εκατ. ευρώ (0,3% του ΑΕΠ) που θα δεσμευτούν την επόμενη διετία είναι αρκετά λίγα σε σχέση με τις ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος καθώς τα περιουσιακά στοιχεία του κλάδου υπολογίζονται σε 110 δισ. ευρώ, ποσό κατά 6,5 φορές μεγαλύτερο του ΑΕΠ.

Αντίθετα, το σουηδικό FSF έχει στόχο την επίτευξη του 2,5% του ΑΕΠ έως το 2025 βάσει υπολογισμών των αρμόδιων αρχών για το ενδεχόμενο κόστος της διάσωσης του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Moody΄s, περίπου 2,7 δισ. ευρώ (σχεδόν το 17% του ΑΕΠ) θα ήταν απαραίτητα για την αποκατάσταση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (core Tier 1) στα τρέχοντα επίπεδα εάν υλοποιηθούν οι υποθέσεις των stress tests που πραγματοποίησε η ίδια.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την παροχή 25 εκατ. ευρώ το 2011 και το 2012 στο FSF στο πλαίσιο του προτεινόμενου ετήσιου φόρου 60 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Τα χρήματα θα τα διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών και θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης για την αγορά περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες (βάσει ενός μοντέλου “bad bank”) ή για την στήριξη της πώλησης όλων ή μέρους των δραστηριοτήτων μίας τράπεζας σε άλλη.

Τα χρήματα θα διανεμηθούν έπειτα από σύσταση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας ενώ θα είναι απαραίτητη και η έγκριση του υπουργού Οικονομικών.

Η ικανότητα απορρόφησης του φόρου διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες, Τρ. Κύπρου (Baa2 stable; D+/Ba1 stable) και Marfin Popular Bank (Baa3 negative; D-/Ba3,negative), με κέρδη 306 εκατ. ευρώ και 87 εκατ. ευρώ το 2010 αντίστοιχα, μπορούν εύκολα να τον απορροφήσουν, σημειώνει ο οίκος.

Ωστόσο ο φόρος θα έχει σημαντική επίδραση στις μικρότερες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Τράπεζας (Ba1 stable; D-/Ba3,stable), η οποία το 2010 είχε κέρδη 9,2 εκατ. ευρώ.

Βάσει των υπολογισμών του οίκου και του μεριδίου αγοράς κάθε τράπεζας η συνεισφορά της Τρ. Κύπρου στο ESF το 2011 θα ανέλθει περίπου σε 8 εκατ. ευρώ, της MPB σε 5 εκατ. ευρώ, της Ελληνικής Τράπεζας σε 2,5 εκατ. ευρώ και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων σε 5 εκατ. ευρώ.

Ο οίκος προβλέπει πως ο φόρος θα οδηγήσει όλες τις τράπεζες σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων κατά9 μονάδες βάσης ενώ δεν αναμένει αρνητική επίδραση στην πιστωτική επέκταση λόγω της μικρής κλίμακας.


source: capital.gr

No comments:

Share |