Monday, March 21, 2011

Goldman Sachs για ελληνικές τράπεζες


Goldman Sachs για ελληνικές τράπεζες


Θετικά «βλέπει» το ενδεχόμενο τραπεζικών συγχωνεύσεων και εξαγορών στην ελληνική αγορά η Goldman Sachs, ενώ παράλληλα τονίζει ότι παρά τη μη βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο μέσα στο 2011, σε έκθεσή της με ημερομηνία 21 Μαρτίου 2011.

Ενώ οι τιμές των μετοχών έχουν κινηθεί ανοδικά, προσθέτει η Goldman Sachs, δεν είναι ορατή η βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος των τραπεζών, καθώς τα μέτρα λιτότητας συνεχίζουν να επηρεάζουν την ποιότητα των παγίων και τους όγκους των καταθέσεων.

Δεδομένης της ισχυρής εξάρτησης των τραπεζών στις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ, η GS εκτιμά ότι θα εστιάσουν όλο και περισσότερο στη μείωση των αναγκών ρευστότητας μέσω της συρρίκνωσης των δανειακών χαρτοφυλακίων, γεγονός που θα ασκήσει πιέσεις στα καθαρά κέρδη από τόκους.

Ωστόσο, αυτός ο μη ευνοϊκός αντίκτυπος εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστεί μερικώς από τη μείωση των απωλειών από συναλλαγές, λόγω της σταθεροποίησης των spreads των κρατικών ομολόγων καθώς και των περισσότερων κρατικών ομολόγων που αυτή τη στιγμή διατηρούνται έως τη λήξη τους.

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των Alpha Bank, ΕΤΕ και Πειραιώς η Goldman Sachs εκτιμά ότι σημαντικότερο σημείο θα είναι η θέση τους σχετικά με τις εγχώριες συγχωνεύσεις, καθώς και οι αναφορές που τυχόν θα γίνουν για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Για την Alpha Bank ο οίκος «βλέπει» πτώση κερδών 2% στο δ’ τρίμηνο του 2010, καθώς οι σημαντικές προσπάθειες απομόχλευσης του ισολογισμού θα έχουν επηρεάσει τα καθαρά κέρδη από τόκους. Επίσης βλέπει αύξηση των επισφαλειών κατά 31%, καθώς δεν εντοπίζεται βελτίωση της ποιότητας των παγίων στην Ελλάδα. Για την τράπεζα η Goldman δίνει σύσταση «neutral» και τιμή-στόχο 4,70 ευρώ από 4,50 ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα έσοδα θα είναι σε χαμηλά επίπεδα δεδομένων των λειτουργικών προβλημάτων στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται μικρή βελτίωση σε τριμηνιαία βάση λόγω της μείωση των απωλειών από συναλλαγές. Επιπλέον, οι επισφάλειες αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 4% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Για την ΕΤΕ ο οίκος δίνει σύσταση «neutral» και διατηρεί τιμή-στόχο στα 7,20 ευρώ.

Τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς, η GS κάνει λόγο για χαμηλά επίπεδα εσόδων αλλά και βελτίωση τους σε τριμηνιαία βάση της ανάκαμψης των απωλειών από συναλλαγές, ενώ για τις επισφάλειες προβλέπει αύξηση σε ποσοστό 4% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η Goldman δίνει σύσταση «sell» για την Πειραιώς και διατηρεί τιμή-στόχο στα 1,50 ευρώ.



source: capital.gr

No comments:

Share |