Wednesday, March 9, 2011

Μ. Βρετανία: Εξαγωγές-ρεκόρ τον Ιανουάριο


Μ. Βρετανία: Εξαγωγές-ρεκόρ τον Ιανουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Συρρικνώθηκε σημαντικά το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Μ. Βρετανίας τον Ιανουάριο, καθώς οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή καταγραφής των μεγεθών το 1980.

Ειδικότερα, η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα στις συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο υποχώρησε στα 7,1 δισ. στερλίνες τον Ιανουάριο, από το αναθεωρημένο ανοδικά μέγεθος των 9,7 δισ. στερλίνων στο Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του Δεκεμβρίου ήταν το μικρότερο από το Φεβρουάριο του 2010.

Τα στοιχεία θα ανεβάσουν τη δημοτικότητα του κόμματος συνασπισμού του David Cameron, το οποίο έθεσε τις εξαγωγές και τις επενδύσεις στο επίκεντρο της στρατηγικής οικονομικής ανάκαμψης. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί λιγότερο, στα 8,6 δισ. στερλίνες.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,3 δισ. στερλίνες, ή 5,4% τον Ιανουάριο, στα 25,1 δισ. στερλίνες, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 1,3 δισ. στερλίνες ή 4% στα 32,3 δισ. στερλίνες.

Στέλεχος της στατιστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι οι εξαγωγές-ρεκόρ αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των πωλήσεων πετρελαίου, εξαρτημάτων και μερών, τροφίμων, ποτών, καπνού και κεφαλαιακών αγαθών.

Το εμπορικό έλλειμμα της Μ. Βρετανίας στις συναλλαγές με χώρες εκτός Ε.Ε. συρρικνώθηκε στα 4,2 δισ. στερλίνες από 5,8 δισ. στερλίνες το Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι το τοποθετούσαν στα 5 δισ. στερλίνες.




source: capital.gr

No comments:

Share |