Thursday, March 24, 2011

Σε υψηλό 2,5 ετών το αργό - ρεκόρ για το χρυσό


Σε υψηλό 2,5 ετών το αργό - ρεκόρ για το χρυσό


Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών αναρριχήθηκε η τιμή του πετρελαίου με φόντο τις συνεχιζόμενες αναταραχές στη Λιβύη αλλά και τη σφοδρή πτώση στα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ.
Το συμβόλαιο του αργού, παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε κατά 78 σεντς ή 0,7% στα 105,75 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008. Το αργό τύπου brent αντίθετα έχασε 15 σεντς ή 0,1% στα 115,55 δολάρια το βαρέλι.
Οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις συνέχισαν να απωθούν τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη.
Μετά από τέσσερις ημέρες επιθέσεων από τις γαλλικές, τις βρετανικές και τις αμερικανικές δυνάμεις, η αεράμυνα και οι αεροπορικές δυνάμεις του Καντάφι έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα και θεωρούνται πλέον ακίνδυνες.
Στην αγορά κυριαρχεί αβεβαιότητα για την διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ οι επενδυτές συνυπολογίζουν το ενδεχόμενο το πετρέλαιο της Λιβύης να μείνει έξω από την αγορά για παρατεταμένη περίοδο.
Στο μεταξύ, η είδηση για την επίθεση που εξαπέλυσαν στη Συρία οι δυνάμεις ασφαλείας, σκοτώνοντας πέντε διαδηλωτές, ανανέωσε τους φόβους για μετάδοση των αναταραχών σε άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.


ΗΠΑ: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 2,131 εκατ. βαρέλια στα 352,767 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσία Ενέργειας, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,7 εκατ. βαρέλια σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 5,32 εκατ. βαρέλια στα 219,72 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για υποχώρηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 2 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,007 εκατ. βαρέλια στα 152,615 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια.

Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων αυξήθηκε στο 84,1% από 83,4%, επίπεδο στο οποίο προέβλεπαν οι αναλυτές πως θα παραμείνει.

Νέο ρεκόρ για το χρυσό

Νέο ρεκόρ πέτυχε την Τετάρτη η τιμή του χρυσού καθώς το ράλι της τιμής του αργού αναζωπύρωσε τους φόβους για τον πληθωρισμό. Παράλληλα οι επενδυτές παρέμειναν ανήσυχοι για τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Ιαπωνία.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Απριλίου ενισχύθηκε κατά 10,40% ή 0,7% στα 1.438 δολάρια ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Η άνοδος ήταν αρκετή για να οδηγήσει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου υψηλότερα από το προηγούμενο υψηλό της 2ας Μαρτίου στα 1.437,70 δολάρια ανά ουγγιά.

"Αντί να ψάχνει κανείς έναν λόγο να αγοράσει χρυσό, είναι δύσκολο να βρει έναν λόγο να μην αγοράζει χρυσό", σχολιάζει ο Adam Klopfenstein, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Lind Waldock.

Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η καταστροφή στην Ιαπωνία, η συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed και ο πληθωρισμός συνεργάζονται στη στήριξη της τιμής του χρυσού, προσθέτει. Ο Klopfenstein εκτιμά ότι αργά ή γρήγορα ο χρυσός είναι πιθανό να προκαλέσει το επίπεδο των 1.500 δολαρίων.

Σχολιάζοντας την πορεία της τιμής του χρυσού στη σημερινή συνεδρίαση, στρατηγικός αναλυτής της Olympus Futures εκτίμησε από την πλευρά του πως οι επενδυτές ανησυχούν για την άνοδο των τιμών τροφίμων και ενέργειας μετά και το ράλι της τιμής του αργού.

Σημαντική άνοδος και στα υπόλοιπα μέταλλα

Κέρδη 2,7% κατέγραψε η τιμή του χαλκού με το συμβόλαιο του Μαΐου να κλείνει στα 4,43 δολάρια η λίβρα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Μαρτίου. Η άνοδος της τιμής του μετάλλο έδωσε ώθηση στις μεταλλευτικές μετοχές του S&P 500.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι Μαΐου ενισχύθηκε κατά 9 σεντς ή 2,6% στα 37,20 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας νέο υψηλό 31 ετών. Πιο ήπια άνοδο σημείωσαν πλατίνα και παλλάδιο. Η πλατίνα Απριλίου σημείωσε άνοδο 20,60 δολαρίων ή 1,2% στα 1.760 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 11,45 δολάρια ή 1,6% στα 749,30 δολάρια ανά ουγγιά.


source: capital.gr

No comments:

Share |