Thursday, February 24, 2011

Σε υψηλό 30 μηνών το πετρέλαιο


Σε υψηλό 30 μηνών το πετρέλαιο



Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 μηνών διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου στο Λονδίνο, καθώς η συνέχιση των ταραχών στη Λιβύη, μειώνει τις προμήθειες από την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα της Αφρικής.

Το brent διαμορφώθηκε και υψηλότερα των 119 δολαρίων το βαρέλι, εν μέσω εκτιμήσεων ότι οι ταραχές είχαν ως αποτέλεσμα η Λιβύη να χάσει περίπου τα δύο τρίτα της πετρελαϊκής της παραγωγής.

Εξάλλου, τα futures για το πετρέλαιο παράδοσης Απριλίου στη Νέα Υόρκη, εκτινάχθηκαν για έκτη ημέρα, αφού ξεπέρασαν και τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι μειώσεις αυτές στην παραγωγή δημιουργούν σημαντικό ανοδικό ρίσκο στις τιμές, περιορίζοντας την ικανότητα του OPEC να αντισταθμίσει οποιαδήποτε κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

«Τα γεγονότα στη Λιβύη και στη Βόρεια Αφρική έχουν επαναφέρει το γεωπολιτικό ρίσκο», επισημαίνει σε ανάλυσή της και η Deutsche bank. Το brent διαμορφώνεται τώρα στα 119,79 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 7,7%, που είναι το υψηλότερο από τις 21 Αυγούστου του 2008.

Το crude παράδοσης Απριλίου στη Νέα Υόρκη, σημειώνει άνοδο 5,4% στα 103,41 δολάρια το βαρέλι.



source: capital.gr

No comments:

Share |