Tuesday, January 11, 2011

WSJ: Συζητούν την αύξηση των κεφαλαίων Μηχανισμού Στήριξης στην Ε.Ε.


WSJ: Συζητούν την αύξηση των κεφαλαίων Μηχανισμού Στήριξης στην Ε.Ε.

Εξετάζεται η αύξηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal. Το δημοσίευμα επικαλείται αξιωματούχους της Ε.Ε.

Το γεγονός αυτό αποτελεί αναγνώριση πως το ποσό των 440 δισ. ευρώ δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των χωρών που θα το χρειαστούν, εάν η κρίση επεκταθεί στην Ισπανία.

Καμία απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμα κάτι που δεν αναμένεται να γίνει ούτε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη WSJ οι υπουργοί Οικονομικών σε συνομιλίες που είχαν στις Βρυξέλλες σήμερα και χθες συζήτησαν το ενδεχόμενο μεταρρύθμισης του μηχανισμού με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν, διότι η δυνατότητα χορήγησης δανείων μέσω του μηχανισμού περιορίζεται από την ανάγκη διατήρησης μέρους των 440 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιολόγηση των ομολόγων του EFSF. Μία πρόταση που εξετάζεται είναι η αύξηση του ποσού που μπορεί να χορηγηθεί σε δάνεια, κάτι που καθιστά αναγκαία την αύξηση των εγγυήσεων από τις οικονομικά δυνατές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Άλλες προτάσεις που μελετούνται είναι η αγορά μέσω του EFSF κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, αντικαθιστώντας ορισμένες από τις δραστηριότητες της ΕΚΤ, καθώς και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που χορηγούνται.

source: reporter.gr

No comments:

Share |