Tuesday, January 11, 2011

Στο 4,9% η απόδοση των εντόκων του ελληνικού δημοσίου


Στο 4,9% η απόδοση των εντόκων του ελληνικού δημοσίου

Απόδοση χαμηλότερη του 5% πέτυχε το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο της σημερινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.

Ειδικότερα, πουλήθηκαν έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων, αξίας 1,95 δισ. ευρώ, με απόδοση 4,9%, έναντι 4,82% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,4 φορές έναντι υπερκάλυψης κατά 5,15 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία.

Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν στα 5,1 δισ. ευρώ. Ημέρα διακανονισμού ορίστηκε η 14η Ιανουαρίου 2011.

Ο ΟΔΔΗΧ είπε ότι αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο "Σήμερα το κρίσιμο τεστ για το ελληνικό χρέος" ανέφερε τα εξής:

«Όταν φταρνίζεται η Πορτογαλία, κρυολογεί (και) η Ελλάδα», κατά τη γνωστή ρήση: «όταν φταρνίζεται η Κίνα, κρυολογεί ολόκληρος ο πλανήτης». Και οι αγορές έχουν το κακό συνήθειο να τιμωρούν τους αδύνατους κρίκους όταν βγαίνουν για δανεικά. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είχε «κρυολογήσει» πολύ πριν φταρνιστεί η Πορτογαλία. Πάντως, Λισσαβόνα και Αθήνα μοιάζουν να προσπαθούν να αποφύγουν το αναπόφευκτο. Οι μεν στην Ιβηρική παλεύουν κόντρα στο ρεύμα που τους θέλει να είναι η τρίτη χώρα στο μηχανισμό στήριξης, ενώ οι δε στη Βαλκανική παλεύουν κόντρα σε ένα κόστος δανεισμού που δεν είναι βιώσιμο και συνεπώς οδηγεί αναγκαστικά σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και πιθανότατα σε νέο δανεισμό από τον καινούργιο μηχανισμό το 2013.

Φαίνεται λοιπόν ότι και οι δύο χώρες δεν έχουν(;) άλλη επιλογή. Οι Πορτογάλοι αρνούνται μεν ότι ζητούν βοήθεια, αλλά οι πιέσεις που ασκούνται στα ομόλογά τους δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια. Μόλις πριν από λίγες μέρες άντλησαν 500 εκατ. ευρώ για έξι μήνες με επιτόκιο 3,7% όταν το Σεπτέμβριο οι ίδιοι τίτλοι βρισκόντουσαν στο 2%. Άλλωστε, το ίδιο σενάριο παίχτηκε τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ιρλανδία. Η χώρα μας από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της μόνο με τις δόσεις των 110 δισ. ευρώ και πρέπει να ψάξει φέτος για επιπλέον περίπου 20 δισ. ευρώ από τις αγορές. Τα 2,4 δισ. ευρώ ελπίζει να τα αντλήσει (μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές) από τα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας που εκδίδει σήμερα το Δημόσιο. Ο πήχης έχει ήδη τεθεί ψηλά από την προηγούμενη έκδοση του Νοεμβρίου, όταν το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,85%. Συνεπώς, η αγωνία του οικονομικού επιτελείου σχετικά με την υπέρβαση ή όχι του 5% κρίνεται δικαιολογημένη. Όταν όμως ολόκληρη η ευρωπαϊκή περιφέρεια δέχεται απανωτά χτυπήματα από τις αγορές, δεν είναι εύκολο να βγει η Ελλάδα εκτός κάδρου. Η Ιταλία, για παράδειγμα, είδε προχθές τα spread στα δεκαετή ομόλογά της να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να συνεχίζει την αγορά κρατικών ομολόγων από τις «προβληματικές» χώρες, εντείνοντας την αίσθηση ότι αντιμετωπίζουμε το σύμπτωμα και όχι την αιτία της αστάθειας.

Πάντως, οι πιθανότητες να αλλάξει το κλίμα στις διεθνείς αγορές με την ενδεχόμενη ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης, είναι μικρές. Αφού το ντόμινο δεν σταμάτησε ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ιρλανδία, μάλλον είναι απίθανο να σταματήσει στην Πορτογαλία. Οι πάντες περιμένουν το επόμενο βήμα. Τη διάσωση της Ισπανίας ή της Ιταλίας. Ήδη, έχει αρχίσει η φιλολογία για τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν και ακούγονται ποσά της τάξης των 2 ή 3 τρισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, αυτό που έγινε σε περιορισμένη κλίμακα για την Ιρλανδία, δηλαδή η έκδοση ευρωομολόγου για την κάλυψη του πακέτου που θα πάρει από τον μηχανισμό, θα γίνει αναγκαστικά για το σύνολο της ευρωζώνης.

Ξαναγυρνώντας στα δικά μας, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το γιατί δεν είναι βιώσιμα τα επιτόκια με τα οποία δανειζόμαστε. Το 2011 θα δαπανήσουμε πάνω από 63 δισ. ευρώ για τόκους και χρεολύσια. Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή δανειζόμαστε ακριβά, αλλά και επειδή δανειστήκαμε πολλά τις τελευταίες δεκαετίες. Φτάσαμε να καλύπτουμε τον μισό προϋπολογισμό του κράτους με δανεικά.

Η επιστροφή μας στις εκδόσεις πολυετών ομολόγων μάλλον θα καθυστερήσει λίγο παραπάνω απ’ ό,τι εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών και συνεπώς θα πρέπει να συνεχιστεί η ψυχοφθόρα διαδικασία των μηνιαίων δημοπρασιών εντόκων γραμματίων εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας. Την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιανουαρίου, πιθανότατα θα έχουμε την έκδοση των τρίμηνων εντόκων με στόχο επίσης κοντά στα 2 δισ. ευρώ.



source: capital.gr

No comments:

Share |