Thursday, January 13, 2011

Πιθανή υποβάθμιση από Moody’s


Πιθανή υποβάθμιση από Moody’s

Την πιθανότητα υποβάθμισης της Κύπρου κατά περισσότερο από μία βαθμίδα αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο οίκος Moody's. Ο οίκος προχωρεί σε αναθεώρηση των ratings των κυπριακών ομολόγων για πιθανή υποβάθμιση, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν επιλύουν τα διαρθρωτικά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και εκφράζοντας προβληματισμό για την απότομη διόγκωση του δημοσίου χρέους και για την έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε το πρωί, ο οίκος τοποθέτησε τα ratings για τα ομόλογα σε εγχώριο και ξένο συνάλλαγμα (Aa3) υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, για πρώτη φορά από το 2008.

Οι άλλες διαβαθμίσεις δεν επηρεάζονται παραμένοντας στο Aaa, όπως και όλων των χωρών της ευρωζώνης.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, η απόφαση του οίκου να θέσει υπό επανεξέταση τα ratings προέκυψε από τις ανησυχίες ότι η πρόσφατη επιδείνωση των δημοσιονομικών μετρήσεων της κυπριακής κυβέρνησης είναι σε μεγάλο βαθμό διαρθρωτική, ενώ συνέβαλαν επίσης θέματα ανταγωνιστικότητας αλλά και η έκθεση του τραπεζικού κλάδου στις επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα.

Ο οίκος τονίζει ότι το rating μπορεί να αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω περισσότερο από μία βαθμίδα, παρόλο που αναμένεται να παραμείνει στην κατηγορία A.

«Οι σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο προκάλεσαν επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών που μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να αναστραφούν», τονίζει η Αντιπρόεδρος και αναλύτρια των Moody’s (επικεφαλής του οίκου στην Κύπρο), Sarah Carlson.

Όπως τονίζεται, παρά το ότι τα τρέχοντα επίπεδα δημόσιου χρέους στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλότερα από ότι σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης, ο οίκος επισημαίνει ότι το χρέος έχει αυξηθεί πολύ γρήγορα αναμένοντας περαιτέρω αύξηση τα επόμενα χρόνια.

«Παρά το ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει υποβάλει τον προϋπολογισμό του 2011 που εμφανίζεται να συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις που λήφθηκαν λόγω της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, τα σχέδια της ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν τα διαρθρωτικά προβλήματα που ενδέχεται να υπονομεύσουν την οικονομική ευρωστία της κυβέρνησης, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», προσθέτει η κα. Carlson.

Τρεις παράγοντες για επανεξέταση

Ο οίκος Moody’s στην αναθεώρηση του αναμένεται να επικεντρωθεί σε τρεις παράγοντες.

Πρώτον, ο οίκος θα εστιαστεί στην ικανότητα της Κύπρου να αντιστρέψει την πρόσφατη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και να διατηρήσει τη μείωση σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Βραχυπρόθεσμα, η κυβέρνηση μπορεί να είναι ικανή να επιτύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Ωστόσο, δεδομένων των διαρθρωτικών δυσκαμψιών του κρατικού προϋπολογισμού, η διατήρηση αυτών των μειώσεων για αριθμό ετών ίσως είναι εξαιρετικά δύσκολη», τονίζει η κα. Carlson.

O οίκος θα επανεξετάσει την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκαμψίες - ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τους μισθούς στο δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις.

Δεύτερον, ο οίκος αναμένεται να αξιολογήσει την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει προκλήσεις που αφορούν την ανταγωνιστικότητα. Προς το παρόν, προστίθεται, η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται να έχει χρόνο για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, αλλά κατά τη γνώμη των Moody’s οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι περισσότερες κυβερνήσεις στην ευρωπαϊκή περιφέρεια είναι μια ζωντανή υπενθύμιση του πόσο γρήγορα αυτά τα προβλήματα μπορούν να μετατραπούν σε άμεσες ανησυχίες».

Τρίτο σημείο που αναμένεται να εστιαστεί ο οίκος, είναι η έκθεση του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα και οι πιέσεις που δέχονται.

Παρόλο που τα κεφάλαια και τα επίπεδα ρευστότητας δεν είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας, υπογραμμίζει ο οίκος, το μεγάλο μέγεθος του τομέα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας και η αξιοσημείωτη έκθεση στις επιδεινούμενες μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, θα είναι μια επικέντρωση του οίκου στην αναθεώρηση.

Η προηγούμενη αλλαγή στα ratings της Κύπρου από τον οίκο Moody’s έγινε στις 3 Ιανουαρίου 2008 που ακολούθησε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη. Ο οίκος είχε αναβαθμίσει τα ratings των ομολόγων σε εγχώριο και ξένο συνάλλαγμα σε Aa3 με σταθερές προοπτικές, από Α1.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |