Tuesday, January 25, 2011

"Ντεμπούτο" για το EFSF στις αγορές με υπερκάλυψη


"Ντεμπούτο" για το EFSF στις αγορές με υπερκάλυψη


Το βιβλίο προσφορών για την πρώτη έκδοση ομολόγων του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης EFSF, ύψους 5 δισ. ευρώ, έκλεισε στα 48 δις ευρώ, εν μέσω έντονης ζήτησης από τους επενδυτές, δήλωσε την Τρίτη πηγή της αγοράς κοντά στη διαδικασία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το EFSF έχει δώσει ένδειξη για το κουπόνι στις 6-8 μονάδες πάνω από τα midswaps. Επενδυτές εκτιμούν, ωστόσο, ότι το κόστος θα είναι χαμηλότερο στην τελική τιμολόγηση.

Για το αρχικό ποσό υπήρξαν άμεσες προσφορές των 50 δισ. ευρώ πράγμα που θεωρείται εύλογο από στελέχη της αγοράς καθώς εμπορικές τράπεζες, κεντρικές τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικά ταμεία και hedge funds τα οποία διαθέτουν ρευστότητα που όμως δεν τοποθετούν πια σε αγορές πια όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία κτλ. Βρίσκουν τις εκδόσεις του μηχανισμού αυτού ως τη μόνη ασφαλή διέξοδο για τις τοποθετήσεις τους.

«Είναι καλό νέο για το concept του EFSF και τα σημάδια δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή διεθνής στήριξη για το νέο όργανο έκδοσης ομολόγων», σημειώνει η ING.

Η συγκεκριμένη έκδοση γίνεται με κύριους αναδόχους τη Societe Generale, τη Citi και την HSBC. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού αποσκοπεί κατά προτεραιότητα στην κάλυψη χρηματοοικονομικών αναγκών της Ιρλανδίας (ο μηχανισμός θα δώσει στην Ιρλανδία συνολικά 85 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η αυξημένη ζήτηση στη σημερινή έκδοση αναμένεται ή να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των τίτλων ή να διευρύνει αναγκαστικά το ποσό της έκδοσης.



source: capital.gr

No comments:

Share |