Monday, December 6, 2010

Moody΄s: Υποβαθμίζει κατά δύο βαθμίδες σε "Baa3" την Ουγγαρία


Moody΄s: Υποβαθμίζει κατά δύο βαθμίδες σε "Baa3" την Ουγγαρία

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των κυβερνητικών ομολόγων της Ουγγαρίας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα κατά δύο βαθμίδες σε Baa3 από Baa1 προηγουμένως προχώρησε η Moody΄s Investors Service. Το outlook παραμένει αρνητικό.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης εκφράζει ανησυχία για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, ενώ κάνει λόγο για μεγαλύτερες εξωτερικές αδυναμίες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι το αρνητικό outlook αντανακλά την αβεβαιότητα σε σχέση με την οικονομική δύναμη της κυβέρνησης, καθώς το διαρθρωτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας αναμένεται να αυξηθεί και η εξωτερική κρίση καθιστά τη χώρα ευπαθή σε κινδύνους.

Η Moody΄s υποβάθμισε επίσης το ανώτατο όριο της χώρας (country ceiling) για το χρέος σε ξένο νόμισμα κατά δύο βαθμίδες σε A1 από Aa2, και το ανώτατο όριο στις τραπεζικές καταθέσεις σε ξένο νόμισμα σε Baa3 από Baa1.

Υποβάθμισε επίσης το ανώτατο όριο σε εγχώριο νόμισμα για ομόλογα και τραπεζικές καταθέσεις κατά τρεις βαθμίδες σε Aa3 από Aaa.

Τέλος, ο οργανισμός υποβάθμισε την αξιολόγηση χρέους σε ξένο νόμισμα της National Bank of Hungary΄s (NBH) σε Baa3 από Baa1 δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι νομικά υπεύθυνη για τις πληρωμές στα ομόλογα της NBH.

"Η σημερινή υποβάθμιση καθοδηγείται κυρίως από τη βαθμιαία αλλά σημαντική απώλεια οικονομικής δύναμης της κυβέρνησης της Ουγγαρίας καθώς η στρατηγική της κυβέρνησης βασίζεται κυρίως σε προσωρινά μέτρα αντί σε βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές εξυγίανσης", σχολιάζει ο Dietmar Hornung, αντιπρόεδρος της Moody΄s και επικεφαλής αναλυτής για την Ουγγαρία. "Κατά συνέπεια, το διαρθρωτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας αναμένεται να επιδεινωθεί".

Ο οργανισμός πιστοληπτικής αξιολόγησης κάνει ειδική αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει στο δημόσιο συνταξιοδοτικό ταμείο (μέχρι το τέλος του 2011) το μέρος των συνταξιοδοτικών εισφορών που κατευθύνονταν στον ιδιωτικό πυλώνα συνταξιοδότησης.

Όπως επισημαίνει, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια εφάπαξ εισροή εσόδων το 2011 καθώς και τη μείωση του χρέους, καθώς τα ομόλογα που κατέχουν σήμερα τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα ακυρωθούν.

Ωστόσο, ακόμη και αν επιτευχθούν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι για το έλλειμμα με την επιλογή των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα, οι πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αποδυνάμωσης του συστήματος ιδιωτικής αποταμίευσης θα είναι αρνητικές για τα δημόσια οικονομικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη για τις μελλοντικές συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις με αντάλλαγμα την εισροή από τις τρέχουσες εισφορές.


source: capital.gr

No comments:

Share |