Wednesday, December 22, 2010

Κίνα: Θα αγοράσει ομόλογα Πορτογαλίας ποσού 4-5 δισ. ευρώ


Κίνα: Θα αγοράσει ομόλογα Πορτογαλίας ποσού 4-5 δισ. ευρώ

Σε αγορά ομολόγων της Πορτογαλίας ποσού από 4 έως 5 δισ. ευρώ (6,6 δισ. δολαρίων) φέρεται ότι θα προχωρήσει η Κίνα, ώστε να βοηθήσει στην εκτόνωση της πίεσης που δέχεται η αγορά ομολόγων της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jornal de Negocios.

Το ίδιο δημοσίευμα, το οποίο δεν επικαλείται πηγές, αναφέρει ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο κυβερνήσεις προβλέπει ότι η Κίνα θα αγοράσει πορτογαλικό χρέος μέσω δημοπρασίας ή στις δευτεροφενείς αγορές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, ωστόσο, αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος.

Το εν λόγω δημοσίευμα οδήγησε σε ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά τις συναλλαγές της Τετάρτης.
Επισημαίνεται ότι, κατά την επίσκεψή του στην Πορτογαλία τον προηγούμενο μήνα, ο πρωθυπουργός της Κίνας Hu Jintao δήλωσε ότι, το Πεκίνο θα λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» για να βοηθήσει τη χώρα, γεγονός που σηματοδοτεί ενδεχόμενη αγορά ομολόγων από πλευράς της Κίνας.

Στελέχη της πορτογαλικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η Πορτογαλία προσπαθεί αν διαφοροποιήσει την επενδυτική της βάση, με προτεραιότητα στην Κίνα.

Τα νέα από την Κίνα είναι «ελαφρώς θετικά» για το ευρώ, υποστηρίζει ο Valentin Marinov, αναλυτής νομισμάτων της Citigroup στο Λονδίνο.

Καθώς η διάθεση ομολόγων από την Πορτογαλία το 2011 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 17 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που η Κίνα αγοράσει 4-5 δισ. ευρώ, απλά θα αμβλυνθεί μέρος των χρηματοδοτικών πιέσεων, εξηγεί ο ίδιος. «Δεν αναμένεται να περιορίσει τις ανησυχίες για τα πιθανά προβλήματα ρευστότητας στο μέλλον», προσθέτει Marinov.



source: capital.gr

No comments:

Share |