Wednesday, November 17, 2010

Σε ΒΟΕ και πληθωρισμό ΗΠΑ η προσοχή


Σε ΒΟΕ και πληθωρισμό ΗΠΑ η προσοχή


Στην κοινοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας, αλλά και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της αμερικανικής οικονομίας στρέφεται σήμερα η αγορά από πλευράς μακροοικονομικών μεγεθών.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας κοινοποιούνται στις 11:30 και αυτή την φορά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί αφορούν στον τρόπους «αντίδρασης» που συζητούν τα στελέχη της στην ποσοτική χαλάρωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της ΒΟΕ είχε πραγματοποιηθεί μόλις μία ημέρα αφότου η Fed ανακοίνωσε την ποσοτική χαλάρωση των 600 δισ. δολ. Την ίδια ημέρα συνεδρίασε η ΕΚΤ και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.

Έκτοτε, οι ασιατικές κυρίως χώρες έχουν αντιδράσει είτε με αυξήσεις επιτοκίων είτε επιβάλλοντας περιορισμούς στις εισροές ξένων κεφαλαίων που δημιουργούν κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων και φούσκας (όπως προειδοποίησε και η Παγκόσμια Τράπεζα). Στην Γηραιά Ήπειρο, η ΕΚΤ αποφάσισε να μην αντιδράσει – προς το παρόν – ενώ σήμερα αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες για τα όσα συζητήθηκαν στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΒΟΕ.

Ως προς την αμερικανική οικονομία, σήμερα η προσοχή στρέφεται στην ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοινώνεται στις 15:30 ώρα Ελλάδος. Σε ετήσια βάση, εκτιμάται πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ άγγιξε τον Οκτώβριο το 1,3% από 1,1% τον προηγούμενο μήνα.


Την ίδια ώρα, ανακοινώνονται και τα στοιχεία για τις εκκινήσεις νέων κατοικιών κατά τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι καταγράφηκαν 600.000 εκκινήσεις, έναντι 610.000 τον προηγούμενο μήνα

source: euro2day.gr

No comments:

Share |