Tuesday, November 9, 2010

Η Κίνα έγινε 3η ισχυρότερη δύναμη του ΔΝΤ


Η Κίνα έγινε 3η ισχυρότερη δύναμη του ΔΝΤ


Σε μια ιστορική απόφαση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ανώτατο συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού αποδέχτηκε την αύξηση των δικαιωμάτων ψήφου μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, που καθιστά την Κίνα την 3η σπουδαιότερη δύναμη του παγκόσμιου ιδρύματος.

Με βάση τη συμφωνία, την οποία προώθησαν τον περασμένο μήνα οι υπουργοί Οικονομικών του Group of 20 κατόπιν της αποδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραχωρήσει σε αναδυόμενες οικονομίες ορισμένες έδρες της στο ΔΝΤ, το 6% των δικαιωμάτων ψήφου μεταφέρεται από βιομηχανικές οικονομίες σε δυναμικές αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Με την απόφαση αυτή, η Κίνα ξεπερνά τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία και ανέρχεται στην 3η θέση σε δύναμη στο ΔΝΤ, μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Επιπλέον, οι άλλες μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία, ανεβαίνουν στο Top 10 του ΔΝΤ, που συνολικά συμπεριλαμβάνει 187 χώρες-μέλη.

Με την αναδιοργάνωση αυτή διπλασιάζονται επίσης οι ποσοστώσεις ή συνδρομές των κρατών-μελών του οργανισμού κατά περίπου 755,7 δισ. δολ. με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |