Saturday, October 30, 2010

Κοιτάζουν τώρα προς το χρυσό


Κοιτάζουν τώρα προς το χρυσό

Νέα σοβαρή πρόκληση φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης: οι επενδυτές που είχαν τοποθετήσει στα ομόλογα αυτών των κυβερνήσεων τους τελευταίους μήνες μπορεί να τα εγκαταλείψουν τώρα για χρυσό.

Μολονότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να διατείνονται ότι όλο το κρατικό χρέος της Ευρωζώνης θα αποπληρωθεί στο σύνολό του και εγκαίρως, οι περισσότεροι μεγαλοεπενδυτές δεν τους πιστεύουν. Ερευνα που πραγματοποιήθηκε από την Barclays Capital σε 582 επενδυτικούς οργανισμούς και δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι 82% εξ αυτών αναμένουν είτε αναδιάρθρωση χρέους, είτε στάση πληρωμής χρέους, είτε μία διευρυμένη κρίση στην Ευρωζώνη.

Η στροφή, όμως, από τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, ακόμη και της Ισπανίας δεν έχει να κάνει μόνο με τις ανησυχίες των επενδυτών ότι δεν θα αποπληρωθούν πλήρως και στην ώρα τους.

Συμβαίνει, επίσης, επειδή οι απότομες διακυμάνσεις των τιμών στη διάρκεια του τελευταίου έτους σημαίνουν ότι τα κρατικά ομόλογα των παραπάνω χωρών έχουν χάσει πολλά από τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι μεγάλοι αγοραστές ομολόγων, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε ανάλυση της WSJ.

Σύμφωνα με τον Αρίφ Χουσεΐν, στέλεχος της εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού AllianceBernstein, οι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα για έναν από τους τέσσερις παρακάτω λόγους: Πρώτον, σταθερότητα: πολλοί συντηρητικοί επενδυτές αναζητούν την ασφάλεια και αφού αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας αγοράζοντας «ασφάλεια» σε χώρες όπως η Ελλάδα, ανακαλύπτουν τώρα ότι αυτό ήταν αυταπάτη.

Δεύτερον, αναζητούν ενεργητικό που κινείται σε κατεύθυνση διαφορετική από τις μετοχές: αυτός ο αρνητικός συσχετισμός προστατεύει την αξία του χαρτοφυλακίου τους στην περίπτωση που οι τιμές σε μία κατηγορία ενεργητικού υποχωρήσει.

Τρίτον, διαχείριση υποχρεώσεων: επενδυτές όπως συνταξιοδοτικά ταμεία θέλουν να ευθυγραμμίζουν το ενεργητικό τους με τις υποχρεώσεις τους, έτσι ώστε οι επενδύσεις τους να λήγουν τον ίδιο χρόνο που θα καταβάλουν και τις μελλοντικές πληρωμές προς τους συνταξιούχους.

Τέταρτον, δημιουργία κέρδους: τα ομόλογα της περιφέρειας προσφέρουν σήμερα μεγαλύτερη απόδοση από τα γερμανικά, κυρίως λόγω των κινδύνων που ενέχουν.

Αναμφισβήτητα, η πώληση αυτών των ομολόγων θα αποτελέσει πρόκληση.

Τη στιγμή που οι πολιτικοί συζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την επόμενη κρίση, η δυναμική αυτή στις αγορές ομολόγων υποδηλώνει ότι δεν θα πρέπει να είναι τόσο αισιόδοξοι ότι έχουν ξεπεράσει τη σημερινή κρίση.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |